Jacob Haugaard til 'Valgfest med mexicansk tema': Brug pengene på øllet

Med 1.137 stemmer fik partiet "Valgfest med mexicansk tema" penge nok til en fest.

Har du sombrero på, kan du muligvis få en gratis bajer, når "Valgfest med mexicansk tema" holder fest. (Foto: Stringer/Mexico © Scanpix)

Principprogrammet er let at huske. Det er nemlig det samme som partiets navn.

"Valgfest med mexicansk tema" stillede i går op til regionsrådsvalget i Region Hovedstaden og fik hele 1.137 stemmer.

Det er nok til, at partiet kan få udbetalt 5.658 kroner om året i fire år i partistøtte. Dermed står partiet også til at indfri dets eneste valgløfte. Nemlig at afholde en stor valgfest med mexicansk tema.

Men hvordan sørger man for, at de offentlige kroner bliver brugt på bedst mulige måde?

DR Nyheder har kontaktet tidligere folketingsmedlem og entertainer Jacob Haugaard.

Da han i 1994 blev valgt ind, brugte han partistøttekronerne på at uddele gratis fadøl og pølser ved et arrangement i Aarhus.

Brug pengene på bajere

- Man kunne jo sige, at hvis man kom med en sombrero på hovedet, så fik man en gratis bajer. Jeg tror, det ville være en enorm succes, siger Jacob Haugaard.

Han forestiller sig også, at man kunne få nogle af festens deltagere til at spise en stærk chili, ligesom de gør i 'Chili Claus'-videoerne.

Når partiet som "Valgfest med mexicansk tema" eller "Død Hest" stiller op til valg, så er det en gave til demokratiet, mener Jacob Haugaard.

- Jeg mener, at de er med til at holde demokratiet i live. Det er et tegn på, at de engagerer sig, og de repræsenterer dem, som ellers bare ville være blevet hjemme på sofaen, siger han.

Han spår en lys fremtid til det nye parti og sammenligner dem med Fremskridtspartiets jordskredssejr i 1973.

- Da Glistrup blev valgt ind med 28 mandater, var der måske kun en 2-3 stykker, der vidste noget om politik. Resten var vel sådan nogle, der klagede over, at der ikke var piskefløde til kaffen. Der er ligheder med partiet her. De skal tage højde for, at de kan blive en kæmpe succes, siger Jacob Haugaard og tilføjer:

- Det har kan blive det nye Distortion. Jeg tror, selv Frank Jensen ville synes, det var sjovt.

Alternativ til at stemme blankt

Partiets stifter, Michael Staal-Olsen finder han Jacob Haugaards sombrero forslag interessant.

- Det er et rigtigt godt forslag. Jeg frygter dog, at festen vil dø lidt ud, hvis vi løber tør for gratis alkohol, siger han.

Sammen med 60-70 af partiets støtter fejrede han det flotte valgresultat på baren "Mexibar" på Nørrebro i København.

På sin facebook-profil skriver han, at partiet er startet som et eksperiment:

- For små to uger siden fik jeg lyst til at få mig den hobby at skulle undersøge, hvor vanskeligt det er at stille op til Regionsrådsvalget i Region Hovedstaden, skriver Michael Staal-Olsen.

Det skulle vise sig ikke at være særligt svært. Kort tid efter havde partiets stifter fået indsamlet de 50 godkendte underskrifter, og partiet blev opstillet til Region Hovedstaden. Da det viste sig, at partiet var kunne opstille skiftede Michael Staal-Olsens motiver også.

- Ved sidste regionsrådsvalg var der mere end 45.000 personer, som stemte blank i region hovedstaden. Det var mere end ved hele det forrige folketingsvalg. Derfor ville jeg lave et festligt alternativ til at stemme blankt.

Spørgsmål: Tror du ikke, at der er nogen, som vil opfatte den partistøtte i nu får, som spild af offentlige midler?

- Hvis man synes det, så skulle man jo lade være med at stemme på os. Vi har stillet en valgmulighed til rådighed for folk, men vi har aldrig sagt at de skulle stemme på os - tværtimod. Hvis jeg har mødt folk, som har en holdning, der afspejler sig i de etablerede partier, så har jeg opfordret dem til at stemme på de partier, siger Michael Staal-Olsen.