Unge skal give et frisk pust i valglokalet: "Det er vigtigt at blive hørt"

I Jammerbugt Kommune skal de helt unge være med til at holde styr på stemmerne på valgdagen.

Pernille Søndergaard Pedersen skal være valgtilforordnet i Nørhalne i Jammerbugt Kommune. (Foto: Katrine Seier © DR Nórdjylland)

Ofte er det repræsentanter fra de lokale partiforeninger, der tager imod valgkort og udleverer stemmesedlervalgdagen, men i Jammerbugt Kommune har man gjort en særlig indsats for at engagere unge på valgstederne.

Det sker ved at hverve såkaldte ’juniorvalgtilforordnede’.

For at blive valgtilforordnet skal man være fyldt 18 år og have stemmeret, og en af dem, der opfylder de betingelser og samtidig gerne vil være med til at sætte et ungt præg på valghandlingen, er Pernille Søndergaard Pedersen.

- Jeg er ret forskrækket over, at der er så få unge, der stemmer. Det er rigtig vigtigt, at man får sat sit kryds og bliver hørt, så man kan gøre en forskel, siger hun om sin motivation for at deltage.

Hun er i dag 21 år og har selv stemt en enkelt gang tidligere ved Folketingsvalget i 2015.

Men her havde hun ikke selv sat sig godt ind i sagerne, og derfor er det vigtigt for hende at sende et signal om, at valget også er for de unge.

- Første gang satte jeg bare et kryds, for jeg havde ikke sat mig ind i, hvem der stod for hvad. Jeg har helt klart fået mere styr på, hvad jeg stemmer på, siger Pernille Søndergaard Pedersen.

Ved det seneste kommunalvalg var det blot 62,5 procent af de 19 til 21-årige, der mødte op for at stemme i Jammerbugt, mens den samlede stemmeprocent i kommunen lå på 77,1 procent.

- De unge stemmer jo generelt mindre end vælgerne som helhed, og det vil vi gerne se, om vi kan gøre noget ved, siger Steen Albrechtsen, valgkoordinator i Jammerbugt Kommune.

Indtil videre er det lykkedes at hverve 17 juniorvalgtilforordnede via uddannelsesinstitutionerne i kommunen, og de kan være med til at trække flere unge til stemmeurnerne, spår Steen Albrechtsen.

- Vi håber jo dels, at de unge selv får en forståelse for demokratiet, og så håber vi jo også, at de i deres netværk og i deres omgangskreds kommer til at snakke om den rolle, de skal ud og have som juniorvalgtilforordnet på et valgsted.

Blandt de 18-årige er stemmeprocenten typisk lidt højere end for de 19 til 21-årige.

Her lå stemmeprocenten i Jammerbugt ved det seneste kommunalvalg på 71,2 procent, præcis det samme som landsgennemsnittet.

Facebook
Twitter