Jimmy fra Birkelse: Lad os erstatte de praktiserende læger med større lægehuse

Der er fordele ved at samle flere læger i klinikker drevet af regionerne, mener 59-årige Jimmy Thomsen.

Jimmy Thomsen er tilknyttet en udbudsklinik, som tidligere er blevet kritiseret massivt. Men han er tilfreds med stedet. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

- Lad os komme af med de gammeldags, praktiserende læger, som kun har tid til at opdatere deres viden gennem læsning af tidsskrifter.

Sådan siger 59-årige Jimmy Thomsen fra den nordjyske by Birkelse i Jammerbugt Kommune i Region Nordjylland.

Han er en af de knap 1.800 danskere, som de seneste dage har fortalt DR Nyheder om deres oplevelser af en af grundsøjlerne i det danske sundhedssystem: de praktiserende læger.

Og han begræder ikke, hvis familielægen, som vi kender den, er fortid.

- Lad os i stedet få nogle lægehuse med tre til fire læger med forskellige kompetencer, som har tid og mulighed for at opdatere deres viden, fordi andre læger kan tage over, siger han.

Hurtigere at få tid på udbudsklinik

Jimmy Thomsen er faktisk ikke tilknyttet en privatpraktiserende læge længere, men derimod en såkaldt udbudsklinik i Esmark, som den private udbyder Nordic Medicare overtog fra regionen i vinteren 2015.

Lægehuset i Pandrup har tidligere været mål for hård kritik fra patienter, der blandt andet fortalte om meget lange ventetider, hvilket fik regionen til at holde ekstra øje med stedet.

Fakta: Regions- og udbudsklinikker

  • Dele af Danmark har haft så svært ved at tiltrække privatpraktiserende læger, at regionerne er gået andre veje for at sikre borgerne adgang til almen lægehjælp.

  • Regionerne driver seks lægehuse med læger ansat, mens 21 lægehuse drives af private.

  • Knap 90.000 danskere er tilknyttet en udbuds- eller regionsklinik i stedet for en praktiserende læge.

Siden har lægehuset blandt andet udvidet åbningstiderne, så det er muligt at få en telefonkonsultation fra klokken otte til 18 på alle hverdage og mellem klokken otte og 13 i weekenden.

- Det kørte ikke så godt i første omgang. Men jeg oplever, at de har strammet op, og jeg har faktisk altid været tilfreds med stedet, siger Jimmy Thomsen, der har været tilknyttet lægehuset i en årrække.

Det fortæller andre danskere:

Forskellige kompetencer

En af de ting, Jimmy Thomsen roser klinikken i Pandrup for, er, at han møder læger, som har forskellige kompetencer.

- Der er læger, som har medicinsk eller kirurgisk speciale, og der er også en børnelæge tilknyttet. Så jeg oplever, at de har hele paletten af ekspertise. Og når der er flere læger i huset, kan de diskutere diagnoser og lignende med hinanden, siger han.

Allerhelst så han, at det var regionerne, der drev lægehuse, som de gør seks andre steder i landet.

- Så kan regionerne sikre en kontinuerlig uddannelse af de ansatte læger og sygeplejersker, ligesom de kan tilknytte fysioterapeuter, så man som patient kan få en samlet buket af tilbud, siger han.

Regions- og udbudsklinikker i Danmark: