Karina fra Østerild: Lægetilbud får mig til at føle mig som en andenrangsborger

Da den praktiserende læge i nabobyen lukkede, blev 49-årige Karina tilknyttet en udbudsklinik.

Karina Hertel arbejder som dyrlæge og bor i Østerild i Nordjylland. (© PRIVATFOTO)

- Jeg kan godt grue for, hvis jeg en dag kommer til at fejle noget og rent faktisk har brug for lægehjælp.

Sådan siger den 49-årige dyrlæge Karina Hertel, som bor i den nordjyske by Østerild ved Thisted.

Hun oplever, at hun på grund af sit postnummer har fået et ringere lægetilbud, end borgere i landets større byer har.

- Lægehjælp er en helt basal ting i vores sundhedsvæsen, men fordi jeg har valgt at bosætte mig i et af Danmarks yderområder, hvor det ikke flokkes med læger, så er jeg blevet tilknyttet et andenrangssystem. Og det får mig til at føle mig som andenrangsborger, siger Karina Hertel.

Størst mangel på praktiserende læger i Nordjylland

En rundspørge lavet af DR Nyheder viser, at der mangler 158 praktiserende læger i Danmark, og at det især er dele af Nordjylland, der har svært ved at få læger til at åbne en praksis.

Derfor har regionen, der har ansvar for at sikre lægetilbud til alle nordjyderne, åbnet regionsklinikker og sendt driften af andre klinikker i udbud til private firmaer, så der i dag er 11 klinikker i regionen med læger ansat i kortere tid.

Karina Hertel har tidligere været tilknyttet en almen lægepraksis i nabobyen Frøstrup, men da lægerne gik på pension for nogle år siden, stod der ingen nye læger klar til at overtage.

Derfor er der åbnet en såkaldt udbudsklinik i stedet.

Og det er ikke et tilbud, som Karina Hertel er tilfreds med. Hun synes både, at det alt for ofte er en telefonsvarer, hun møder, når hun prøver at få fat i en læge, og at der er for store udsving i, hvem hun bliver mødt af, når hun kommer i lægehuset.

- Jeg mangler virkelig at have et personligt forhold til en læge, som jeg føler, at jeg kan stole på, siger hun.

Fakta om tilgang af patienter

  • Når antallet af patienter passerer 1.600, så har de praktiserende læger i kraft af overenskomsten for almen praksis ret til at lukke for tilgangen.

  • I Region Nordjylland har de praktiserende læger i gennemsnit 1.720 patienter tilknyttet.

  • Fem procent af regionens lægepraksisser har mindst 2.600 patienter per fuldtidslæge. I de øvrige regioner har fem procent af lægerne mindst 2.000 til 2.300 patienter.Kilde: Rapport fra regeringens lægedækningsudvalg

Søger råd hos svigerinden

Karina Hertel føler sig heller ikke sikker på, at kvaliteten af behandlingen er god nok.

Når hun er utryg ved de råd, hun har fået i lægehuset, kontakter hun sin svigerinde, som er læge, for at høre hendes vurdering.

- Jeg føler ikke, jeg har samme mulighed for at få en lægefaglig hjælp, som hvis jeg havde boet midt i Aalborg, siger hun.

DR Nyheder dykker i disse dage ned i danskernes oplevelser med de praktiserende læger. Karina Hertel er en af dem, der har svaret. Vil du også give dit besyv med? Klik her og svar.

På forhånd tak for hjælpen.

Andre danskere skriver: