Det er på spil i Kerteminde

Kommunen har ikke mange penge. Men selv om økonomien er stram, så er den dog bedre end i de foregående år, og derfor er der også planer om at forny kommunen.

Lige så rig Kerteminde er på smuk natur, lige så fattig er kommunen på penge.

Den seneste årrække har en af de største politiske øvelser været at svinge sparekniven for at få pengene til at række. Kommunen kæmper med mange indbyggereoverførselsindkomst, og det gør det svært at få budgetterne til at hænge sammen.

Nu lægger flere politikere op til, at de såkaldte varme hænder skal skånes for flere besparelser, og at det i stedet er laget af mellemledere, der skal sættes på slankekur.

Siden kommunesammenlægningen ser udgifterne til kommunalt ansatte akademikere nemlig ud til at være steget, og det ønsker mange nu at sætte en stopper for og på den måde hente nogle millioner.

Havneplan, vindmøller og en højtvandssluse er nogle af de emner, der kan sætte ild i debatten i Kerteminde Kommune. (Foto: Tine Rud © DR FYN)

Men selv om økonomien er stram, så er den dog bedre end i de foregående år, og derfor er der også planer om at forny Kerteminde.

Det er bare ofte svært for politikerne at blive enige om, præcis hvad der skal fornyes, og hvordan det så skal ske.

Det betyder, at det kan tage endog særdeles lang tid at nå frem til en beslutning. Sådan har det for eksempel været med Rådhuset. Den gamle bygning i Kerteminde trænger til at blive renoveret, men det har ikke været muligt at nå til enighed om, hvordan det skal foregå, så nu er renoveringsplanerne sat på standby.

Havneplan, vindmøller og sluse er også emner, der hurtigt kan sætte bål under debatten i Kerteminde, og derfor også emner, som det er svært at finde et kompromis om i byrådet. Derfor trækker beslutningsprocessen ofte ud, og nogle af sagerne kommer det nye byråd til at lægge arm om.

Blandede bolsjer

Når man kigger på det nuværende byråd i Kerteminde, så kan man fristes til at tænke, at Bolchepigen, der bor blot få meter fra Rådhuset, har været en tur forbi byrådssalen.

Den politiske forsamling har nemlig visse ligheder med en pose blandede bolsjer. For med ni forskellige partier og lister er der noget for enhver smag. Fem af dem har endda ændret smagsnuancer undervejs og er sprunget fra Borgerlisten til Kertemindelisten.

Den blandede sammensætning af byrådet har også betydet, at den førte politik i denne periode har været noget fragmentarisk. Borgmester Hans Luunbjerg (V) har nærmest måttet hente sit flertal fra sag til sag.

Hvis vi bliver i bolsje-metaforen, så er det vanskeligt at forudse, hvilke smage, der bliver mest dominerende i den politiske bolsjepose efter valget.

Sidste valgs to største stemmeslugere, Palle Hansborg-Sørensen (S) og Sonja Rasmussen fra Borgerlisten, stiller ikke op til dette valg, og det er svært at gætte på, hvor deres stemmer vil gå hen. Samtidig stiller den tidligere borgmester og stemmesluger Else Møller op for De Konservative, som også kan vise sig at have en stærk borgmesterkandidat i Klavs Norup Lauridsen.

Vokseværk og varme hænder

Spørger man politikerne om, hvad de vil de næste fire år, så er der dog nogle ting, der går igen uanset partifarve. De vil have styr på økonomien.

Alle synes at være trætte af at skulle hente besparelser hvert eneste år. De vil hellere skære på administrationen end på de såkaldte varme hænder. Faktisk vil de gerne bruge flere penge på borgerne ved at give dem bedre børnepasning, undervisning og ældrepleje.

Og så vil de ligesom de andre fynske kommuner gerne have netop Kerteminde Kommune til at vokse. De er dog ikke helt enige om, hvordan det skal ske.

Nøglepersoner:

Borgmester Hans Luunbjerg (V) genopstiller. Hans borgmesterperiode har været præget af sparetider og mangel på et stabilt politisk flertal i byrådet. Han har derfor brug for at få et mere fast etableret politisk flertal i ryggen for at kunne føre sin ønskede politik om blandt andet investeringer i institutioner, veje og bygninger.

Klavs Norup Lauridsen stiller op som borgmesterkandidat for De Konservative. Han er ny kandidat, men har den erfarne tidligere borgmester Else Møller med på holdet. De vil først og fremmest arbejde på at få styr på kommunens pengekasse og skabe et bedre arbejdsmiljø for kommunens ansatte som har et højt sygefravær på gennemsnitligt 17 sygedage om året. De Konservative vil også gerne sætte fuld gang i udviklingen af Kerteminde Havn.

Socialdemokraternes Kasper E. Olesen går også efter borgmesterposten. Hvis det lykkes, vil han arbejde for en anden struktur i kommunen, hvor styringen skal være mere decentral, faggrænser skal brydes op og borgeren skal være i centrum.

FacebookTwitter