Politikere vil bremse penge under bordet ved boligsalg

Købere af andelsboliger skal have bedre mulighed for at lægge sag an og kræve penge tilbage.

Der er rift om andelsboligerne i landets store byer, og nogle af dem bliver solgt med penge under bordet, selvom det er ulovligt. (Foto: © Mathias Løvgreen, Scanpix)

Der er kamp om andelsboligerne i landets store byer, og det betyder nogle gange, at der bliver solgt boliger med penge under bordet. Men selvom det kan udløse fængselsstraf til sælger, så har man som køber kun dårlig mulighed for at kræve sine penge tilbage.

Man mister nemlig retten til at lægge sag an allerede efter et halvt år. Ved køb af andre boligtyper har man tre år til at kræve penge tilbage, hvis man har betalt mere for boligen, end den reelt er værd. Og den forskel er urimelig, mener boligadvokat med speciale i andelsboliger Erik Matthiesen.

- Der er jo en del, der først bliver opmærksom på, at det sælger har gjort, er ulovligt, når de kommer til generalforsamling et år efter, at de har købt boligen. Og så kan det være for sent.

Man mister også retten til at kræve penge tilbage, selvom en eventuel overpris skyldes en regulær fejl - for eksempel at der har været fejl i udregningen af andelskronen, tilføjer Erik Mathiessen.

- Der er slet ikke nogen grund til, at man har den her korte frist for andelsboliger. Man kan bare ophæve den, og så gælder der de samme regler som ved andre boliger, nemlig tre år, siger Erik Mathiessen.

Politikere vil ændre loven

På Christiansborg er der aktuelt forhandlinger i gang om reglerne for handel med andelsboliger. Blandt flere af partierne er man parat til ændre loven, så købere af andelsboliger får bedre mulighed for at lægge sag an mod sælger, hvis de har betalt for meget.

- Radikale Venstre vil gerne være med til at se på det. Jeg har set eksempler, hvor folk ikke har haft mulighed for at gøre en sag klar på et halvt år, og jeg synes, det vil være logisk at give folk noget mere tid, siger Radikale Venstres boligordfører Andreas Steenberg.

Også hos Dansk Folkeparti er man villig til at ændre reglerne.

- Det lader ikke til, at der er de store gode grunde til den her forskel, så selvfølgelig skal vi sidestille købere af andelsboliger med andre boligtyper, siger parties boligordfører Merete Dea Larsen.

- Men hvis man skal problemet med penge under bordet til livs, skal man så ikke også gøre det strafbart at betale penge under bordet?

- Jeg synes, man skal lade en arbejdsgruppe se på, hvordan man laver en samlet pakke, der kan komme problemet med penge under bordet til livs. Hvis det indebærer, at køber gøres ansvarlig, så er jeg helt sikkert villig til at se på dét også.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) skriver i en mail, at det ikke er meningen med loven, at købere af andelsboliger skal komme i klemme, og at han derfor også er parat til at se på, om reglerne skal ændres.