Spøgelsesskolen: Voldsom skimmelsvamp har lukket skole

Skimmelsvampen blev opdaget for to år siden, men kommunen valgte en midlertidig løsning. Det gjorde problemet værre.

Det meste af Vemmedrupskolen er aflukket og mennesketom.

Det er tidlig morgen ved Vemmedrupskolen vest for Køge. Normalt vil der sådan en morgen være flere hundrede elever og lærere på skolen.

Men det har der ikke været de seneste to måneder.

8-årige Kasper Lintrup kigger ind ad vinduet til sit klasseværelse. Det er mørkt og tomt derinde.

- Det var derinde, der var værst skimmelsvamp, fortæller han.

Skolen lukket ned

Skimmelsvampen har lukket stort set hele skolen ned. Så nu må børnene ikke længere være der. Kun en enkelt bygning er skimmelfri.

- Vi kalder den spøgelsesskolen, fortæller Kasper.

Han fik fysiske gener af at være der, indtil den blev lukket.

- Jeg fik det dårligt. Jeg tænkte ikke så godt, når jeg skulle lave matematik eller dansk, fortæller Kasper.

Kvalme, hovedpine og opkast

Skimmelsvampen blev første gang opdaget for to år siden. Dengang besluttede Køge Kommune at lave en midlertidig løsning.

Men da skolens tage skulle skiftes tidligere i år, stod det klart, at skimmelsvampen havde bredt sig voldsomt. Alle bygninger på nær én, er nu lukket af.

- Jeg synes det er helt urimeligt, at man har udsat børn og personale for det her, siger Randi Lintrup, der er mor til Kasper.

Hun er stærkt utilfreds med, at kommunen ikke sørgede for at få bugt med skimmelsvampen, da den blev opdaget for to år siden.

- Det er jo basis, at man som forældre og skatteyder kan sende sit barn i en skole uden at det bliver sygt af at gå der, siger Randi Lintrup.

Men politikerne skal jo prioritere?

- Ja, og jeg mener det er en fejlprioritering, at man ikke har prioriteret børn og ansattes helbred og vedligehold af bygninger, siger Randi Lintrup.

Hun fortæller, at Kasper har været til både læge og på hospitalet med symptomer som kvalme, hovedpine og opkast. Alt sammen symptomer, der ifølge lægerne kan forklares med skimmelsvampen. Symptomerne forsvandt, da skolen blev lukket af.

Nedslidte skoler over hele landet

Vemmedrupskolen er skrækeksemplet på, hvad der kan ske, hvis en kommune ikke får vedligeholdt og renoveret skolerne i tide.

Men rundt om i landet er der masser af nedslidte skoler, der trænger til en kærlig hånd.

Over 80 procent af de danske folkeskoler er bygget før 1980.

DR Nyheder har lavet en anonym rundspørge blandt landets 98 kommunale skolechefer. 68 har svaret, og flere end hver fjerde af dem er helt eller delvist enige i, at der er et stort efterslæb på vedligeholdelse af skolerne i deres kommune.

Regning: 10 mia. kroner

Det vil koste 10 milliarder kroner at bringe folkeskolerne i god stand, viser beregninger fra rådgivningsvirksomheden Rambøll, som løbende har lavet analyser af den offentlige bygningsmasse.

Køge Kommune vurderer selv, at der er brug for 77 millioner kroner til at renovere og vedligeholde kommunens skoler.

Alligevel har byrådet de sidste tre år valgt at bruge flere penge på veje og administrationsbygninger, herunder en udbygning af rådhuset.

- Prioriteringen har været helt gal. Fuldstændig fejlslagen i forhold til vores børns sundhed. Faktisk mener jeg, at kommunen har spillet hasard med vores børns sundhed og deres egne ansattes sundhed. Fordi det er jo også lærerne, det går ud over, siger Winnie Birch Nielsen, der er mor til to elever på Vemmedrupskolen.

Udvalgsformand fortryder prioritering

Borgmesteren i Køge, Flemming Christensen (C), vil ikke selv stille op til interview i sagen om Vemmedrupskolen. Han spiller bolden videre til formanden for ejendoms- og driftsudvalget, Søren Brask (V).

Er det den rigtige prioritering i har lavet?

- I bagklogskabens klare lys kan man sige nej, det har det ikke været.

Hvad vil du sige til de forældre der er rigtig vrede?

- Jeg kan godt forstå deres vrede. Vi burde have gjort nogle andre ting, siger Søren Brask.

Også Marie Stærke, der er tidligere borgmester i byen, erkender, at besparelserne på vedligehold og renoveringer af skoler er gået over gevind.

- Efter finanskrisen stod vi skulder ved skulder i byrådet og sagde, at vi blev nødt til at nedprioritere det her i noget tid. Men det har vi tydeligvis gjort for meget og for længe. Og nu må vi have pengene op af lommen, siger Marie Stærke (S), til DR Nyheder.

Har afsat 90 mio. kroner til renovering

Nu har byrådet afsat 30 millioner kroner årligt de næste tre år til renovering af blandt andet kommunens skoler.

Ved Vemmedrupskolen går Kasper ind i en af de busser, der hver dag kører ham og omkring 100 andre elever til en anden skole, der ligger omkring 10 kilometer væk.

Imens er håndværkere ved at rejse en midlertidig skole af pavilloner, som skal stå klar om nogle måneder.

Den skal eleverne gå på, indtil byrådet beslutter, hvad der skal ske med selve Vemmedrupskolen.

Resultater og Kommuneportræt

Se alle resultater

Bliv klogere på Køge