KORT Din stemme kan gå til et andet parti: Her er valgalliancerne i kommunerne

Dit kryds til kommunalvalget kan ende med at få en kandidat fra et andet parti valgt ind.

Der er næsten 10.000 kandidater at vælge mellem, når du i dag skal sætte dit kryds i stemmeboksen. (Foto: Mine Suurballe)

Når du står i stemmeboksen i dag og sætter dit kryds ud for et parti, så er det ikke sikkert, at din stemme går til partiet.

Tværtimod kan den gå til et helt andet parti. Eksempelvis kan en stemme på Venstre i 58 af landets 98 kommuner ende med at blive en stemme på Dansk Folkeparti - og omvendt. Det er en af de typiske alliancer i kommunerne, viser en kortlægning af valgforbundene, som DR Nyheder har lavet.

At din stemmer kan gå til et helt andet parti skyldes de tekniske valgforbund, som partierne har indgået op til kommunalvalget. Valgforbundene betyder, at partiernes overskydende stemmer bliver delt med de andre partier i valgforbundet.

Valgforbundene står på din stemmeseddel - typisk nederst - og foruden alliancerne mellem Venstre og DF, har Alternativet i hovedparten af kommunerne indgået valgforbund med de røde partier. Omvendt er DF og Socialdemokratiet kun i valgforbund i fire af kommunerne.

Forbundet betragtes ved beregningen af mandatfordelingen som én liste. Det kan i nogle tilfælde betyde, at deltagerne i forbundet tilsammen får et mandat mere, end hvis de ikke indgik i et forbund. Ved at indgå i valgforbund og listeforbund kan deltagerne i nogle situationer således opnå en mandatmæssig fordel.

På kortet herunder kan du se, hvilke partier der er i valgforbund sammen i din kommune, når stemmerne skal tælles op.