Kun 14 kvindelige borgmestre ud af 98

Lille fremgang i forhold til kommunalvalget i 2013, hvor 12 kvindelige borgmestre blev valgt.

I langt de fleste kommuner er det mænd, der får lov til at smykke sig med borgmesterkæden.

82 af de kommende borgmestre er mænd og 14 er kvinder. I de sidste to kommuner, Dragør og Kerteminde, er det endnu uvist, hvem der bliver borgmester.

Tallene overrasker ikke lektor i køn og europæisk politik ved europastudier på Aarhus Universitet, Christina Fiig.

- I over halvdelen af kommunerne har der ikke været opstillet kvindelige spidskandidater fra hverken Socialdemokratiet, Venstre eller Konservative, så det har faktisk ikke været muligt at stemme på en kvindelig borgmesterkandidat i halvdelen af kommunerne.

Kommunalvalget i 2013 endte med 12 kvindelige borgmestre.

Det nuværende antal kvindelige borgmestre er dog 11, da Mette Touborg (SF) valgte at abdicere fra borgmesterkontoret i Lejre og overlade det til Carsten Rasmussen (S).

De 14 kvindelige borgmestre kommer primært til at regere på Sjælland og på Bornholm, mens Jylland får tre. Ingen er valgt på Fyn.

Ud af 46 socialdemokratiske borgmesterposter, er ni kvinder. Venstre har fået 36 borgmesterposter. Heraf er blot to kvinder.

- To af hovedaktørerne i kommunalpolitik, nemlig Venstre og Socialdemokraterne, har ikke en tradition for en høj kvinderepræsentation på deres opstillingslister, siger lektor i køn og europæisk politik, Christina Fiig.

- Det spiller en rolle for kvinderepræsentationen i kommunerne generelt.

Ikke nok kvindelige borgmestre

Socialdemokraternes ligestillingsordfører Rasmus Horn Langhoff synes ikke, at 14 kvindelige borgmestre er nok.

- Det er ikke godt nok. Kvinder repræsenterer over halvdelen af befolkningen og stemmer mere end mænd, så det er noget pjat at de er så dårligt repræsenteret i kommunalpolitik, hvor kvinder er slemt underrepræsenteret.

Også Venstres ligestillingsordfører Mads Fuglede mener, at det er et stort problem, at valget ikke er endt med flere kvindelige borgmestre.

- Jeg tror, at den politiske kultur har været mere mandsdomineret, selvom det ikke burde være sådan.

32 procent af de opstillede kandidater ved årets kommunalvalg var kvinder. Det er endnu uvist, hvor mange der er blevet valgt ind i landets 98 byråd.

Begge partiers ligestillingsordfører mener, at man bør gøre mere for at flere stiller op til næste kommunalvalg om fire år.

- Vi mangler kvindelige kandidater. Det tror jeg er generelt for alle partier, siger Rasmus Horn Langhoff fra Socialdemokratiet.

Det er Mads Fuglede fra Venstre enig i.

- Vi skylder alle at levere et langt, sejt træk for at få flere kvinder ind i politik.