Kirsten fra Læsø: De ni i byrådet bliver nødt til at arbejde sammen

Jeg kigger mere på mennesket end partiet, lyder det fra Læsø-borger om borgmesterdrama.

- Hvis ikke de kan arbejde sammen, så går det ikke så godt. Det bliver de simpelthen nødt til. Det er vores allesammens velfærd, og vi skal kunne være her alle sammen. Det dur ikke, hvis ikke man kan blive enig, siger Kirsten Abildgaard fra Læsø. Foto: - Siri Olesen

Kirsten Abildgaard fra Læsø havde netop været til folkedans og vasket op efter kaffen, da hun hørte, at Læsø havde fået en ny borgmester fra Dansk Folkeparti.

Den skulle hun lige sluge - lige indtil hun fandt ud af, hvem det var.

- Det var jo Karsten oppe fra banken, så var det ok. Ham kender vi alle sammen. Han er behagelig, og jeg vidste ikke engang, at han var medlem af Dansk Folkeparti. Men det ved jeg nu. Karsten er vellidt og en god person. Jeg kigger mere på mennesket end partiet, sagde hun i morges, da DR Nyheder besøgte øen, hvor et af de store borgmesterdramaer har fundet sted de seneste dage.

Den pensionerede Læse-borger håber nu, at politikerne vil droppe stridighederne og arbejde sammen om at skabe et bedre Læsø.

- Der jo kun ni personer i byrådet, og vi er jo kun omkring 1800 borgere på Læsø. Hvis ikke de kan arbejde sammen, så går det ikke så godt. Det bliver de simpelthen nødt til. Det er vores allesammens velfærd, og vi skal kunne være her alle sammen. Det dur ikke, hvis ikke man kan blive enig, sagde hun.

Borgmester har ikke givet op

Men indtil videre er samarbejdet allerede udfordret. Venstre, der fik mere end hver tredje stemme på øen, forlod i går forhandlingerne i vrede.

- Jeg er fandeme flov. Jeg er simpelthen flov, sagde den nuværende borgmester, Tobias Birch Johansen, til Ritzau, da det blev klart, at Læsø-listen og Socialdemokratiets eneste byrådsmedlem valgte at pege på DF's Karsten Nielsen.

Tobias Birch Johansen har dog endnu ikke kastet håndklædet helt i Kattegat og vil nu pege på socialdemokraten Folmer Hjort Kristensen som ny borgmester. Socialdemokraten vil i så fald vil have fem ud af ni mandater bag sig.

- Alt andet lige har jeg og Folmer altid haft et konstruktivt samarbejde, hvor vi har kunnet tale om tingene. Jeg har altid haft det godt med Folmer, så jeg vil gerne snakke med ham, inden vi lukker noget, siger han til Ritzau.

På trods af, at forhandlingerne om borgmesterkæden denne gang ikke har været for sarte sjæle, så er det ikke alle af Læsøs 1.800 borgere, som er parat til at dødsdømme samarbejdet i byrådet.

Mark Irving, der er golftræner, fortalte inden borgmesterdramaet blev genåbnet på ny, at politikerne plejer at kunne samarbejde. Og det er han vis på fortsætter:

- Jeg har været godt tilfreds med Tobias (Johansen fra Venstre, red) som borgmester, men lad os nu se, hvad der sker med Karsten (fra Dansk Folkeparti, red), og hvad han vil gøre godt for Læsø, sagde Mark Irving, der har kunnet stemme til kommunalvalget, selv om han er hollandsk statsborger.

Mark Irving tror på et fortsat godt samarbejde på øen. (© (c) DR)