Læsø-politiker om borgmesterdrama: Går ud fra aftalen holder

Tavshed fra Socialdemokrat, der kan fjerne borgmesterkæde fra Dansk Folkeparti.

Lars Vilsen (anden fra højre) tror, at konstitueringen holder, og at han selv kan får hvervet som viceborgmester. (© (c) DR)

For fem ud af ni kommunalpolitikere fra Læsø var der store smil og højt humør, da de i aftes kunne meddele, at de var blevet enige om at pege på Karsten Nielsen fra Dansk Folkeparti som ny borgmester.

Det skete til trods for, at Venstre med den siddende borgmester Tobias Birch Johansen havde fået mere end 40 procent af stemmerne og dermed er byrådets klart største parti.

Tobias Birch Johansen forlod i aftes forhandlingerne i vrede, efter at alle partier i byrådet pånær Venstre havde valgt at pege på DF'eren.

- Vi (Venstre, red.) sidder på en tredjedel af alle vælgerne på Læsø. Læsøs ubetinget største parti er blevet sat uden for indflydelse. Det er kraftedeme ikke respektfuldt over for vores borgere, sagde han.

I dag har han selv opgivet sine borgmesterdrømme og valgt at kæmpe for, at Dansk Folkeparti ikke får sin første borgmesterpost. Han har nemlig tilbudt byrådets eneste socialdemokrat, Folmer Hjort Kristensen, borgmesterkæden. En konstituering mellem Venstre og Socialdemokratiet vil hermed give det smallest mulige flertal i byrådet.

Hos Læsø Listen, der har vundet to mandater i det nye byråd, regner man dog stadig med, at aftalen mellem Læsø Listen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet holder.

- Jeg peger på Karsten Nielsen, siger partiets leder, Lars Vilsen, og fortsætter:

- Jeg tror ikke, at der er nogle af os fem, der ændrer vores valg. Så havde vi ikke stået i medierne i går og sagt, at vi peger på Karsten Nielsen fra Dansk Folkeparti.

Det er dog endnu ikke afklaret, hvem der kan tage borgmesterkæden på 1. januar, efter at Venstres Tobias Birch Johansen i ellevte time har valgt at pege på Folmer Hjort Kristensen fra Socialdemokratiet.

Her til eftermiddag har Karsten Nielsen (DF) holdt et møde på halvanden time med socialdemokraten. Folmer Hjort Kristensen skriver i en sms, at det ikke førte til en endelig afklaring.

På et opfølgende spørgsmål, om han stadig peger på Karsten Nielsen som borgmester, har han ikke svaret.

Læsø-listen: Venstre er velkomne tilbage

Der er dog ingen bitre miner hos Læsø Listens Lars Vilsen over for Venstre og deres forsøg på at fravriste Karsten Nielsen borgmesterposten.

- Det bekymrer mig ikke, at Tobias (Birch, red) ringer rundt til de forskellige. Det skal han gøre, for det er ganske almindelig politik, siger han og tilføjer, at Venstre ikke er blevet behandlet uretfærdigt i forhandlingerne.

- Vi tilbød dem to formandsposter og seks bestyrelsesposter. Det synes jeg er flot nok, fortsætter Lars Vilsen, der gør det klart, at Venstre er velkomne til at komme tilbage til forhandlingsbordet.

Det tyder dog ikke på, at Venstre og Tobias Birch har tænkt sig at tage i mod det tilbud.

- Vi tror ikke, at de fem er i stand til at drive kommunen på den måde, som vi tænker, at den skal drives på, og som vi har drevet den de seneste fire år, sagde han tidligere i dag, hvor det også lød, at han havde større forventningerne til et eventuelt samarbejde med Socialdemokratiet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk