Læsøs kommende DF-borgmester: Bankdirektør og uerfaren kommunalpolitiker

Karsten Nielsen bliver Dansk Folkepartis første borgmester i landet.

Karsten Nielsen er direktør for øens afdeling af Nordjyske Bank og har ikke nogen erfaring med kommunalpolitik. (Foto: Siri Olesen/DR)

Det var lidt af en overraskelse, at Karsten Nielsen skulle indtage borgmesterposten på Kattegats største ø.

Også for ham selv. Han stod som nummer fem på Dansk Folkepartis liste og har ikke før været medlem af kommunalbestyrelsen.

Men sent i aftes var det alligevel ham, der blev præsenteret som Læsøs nye borgmester, og med den titel bliver han ikke bare øens første borgmester for Dansk Folkeparti, han bliver partiets første og foreløbig eneste borgmester i hele landet efter kommunalvalget.

- Jeg havde ikke set det komme. Jeg fik en telefonopringning i går eftermiddag fra en journalist på Læsø Posten, og der sagde jeg nej (til at skulle være borgmester, red.), da hun spurgte. Så hende skylder jeg lige en undskyldning. Jeg har et spændende job på en spændende ø, og der havde jeg egentlig tænkt, at jeg skulle være i nogle år endnu, siger han.

Karsten Nielsen arbejder som direktør for øens afdeling af Nordjyske Bank og synes selv, at han kan snakke med de fleste, og det vil han holde fast i, når borgmesterkæden den 1. januar bliver hans.

- Jeg håber, jeg kan samle folk. Jeg har været her i 25 år, og jeg elsker øen og samfundet. Det er landets mest gæstfrie befolkning. Min eneste erfaring er, at jeg har været til en del kommunalbestyrelsesmøder, så jeg er ikke ekspert i kommunalpolitik, men det er en spændende udfordring, som jeg ser frem til at komme i gang med, siger han.

Brug for alle kræfter

Det gik ikke helt udramatisk til, da der blev peget på Karsten Nielsen som øens nye borgmester.

Han skal overtage posten efter Tobias Birch Johansen, der har haft den siden 2013. Først som medlem af Læsø-listen og fra 2014 som medlem af Venstre. Og den nu snart afgående borgmester var langt fra tilfreds med udfaldet af konstitueringen og valgte at forlade forhandlingerne sammen med sine tre venstrekolleger, der ligeledes var blevet valgt ind.

Med 321 fik Tobias Birch Johansen flest personlige stemmer på øen, og Venstre blev det største parti med 37,1 procent af stemmerne. Karsten Nielsen fik 107 personlige stemmer og Dansk Folkeparti 22,5 procent af de samlede stemmer.

Men alligevel sikrede DF sig borgmesterposten med fem mandater ud af kommunalbestyrelsens ni mandater ved at gå sammen med Socialdemokratiet og Læsø-listen.

Den nye borgmester håber, at Venstre kommer tilbage til forhandlingsbordet.

- Det kan ikke hjælpe noget, at vi ikke arbejder sammen, for der er brug for alle kræfter. Det skal vi simpelthen for Læsøs skyld, siger Karsten Nielsen.

Det gode eksempel for DF

Dansk Folkeparti har på landsplan ikke haft stor succes ved kommunalvalget. Partiet gik overraskende tilbage i stemmetal og fik 277.618 stemmer på landsplan, hvilket svarer til 8,8 procent af stemmerne. Det er en tilbagegang på 1,3 procentpoint sammenlignet med valget i 2013.

Oveni det fik partiet ikke en borgmesterpost i de større kommuner, hvor det var oplagt, og man mistede den kultur- og fritidsborgmesterpost i København, som Dansk Folkeparti har haft siden sidste valg i 2013.

Tilbage er nu Karsten Nielsen. Udover Dansk Folkepartis mærkesager med fokus på unge og ældreområdet, så vil han kæmpe for bedre personaletrivsel på Læsø og en ny og større færge til at fragte lokale og de mange turister, der årligt kommer til øen.

Og så håber han, at han kan vise sig som det gode eksempel for partiet.

- Jeg håber, at jeg kan være med til at bryde isen, og vise, at partiet også kan bruges i en kommunal sammenhæng og ikke kun være populært til Folketingsvalget, siger han.