Chefredaktør: Helt exceptionel stærk SF-sejr på Langeland

Flere end hver fjerde vælger i Langeland Kommune stemte på den nye SF-borgmester, Tonni Hansen.

Tonni Hansen brager ind som borgmester i Langeland Kommune. (Foto: Katrine Becher Damkjær © Scanpix)

Det er med en gevaldig opbakning, at Langelands nye borgmester kan indtage sit nye hverv.

SF'eren Tonni Hansen har fået 2.193 personlige stemmer. I hele Langeland Kommune har vælgerne afgivet 8.034 stemmer. Dermed har Tonni Hansen høstet mere end en fjerdedel (27,3 procent) af stemmerne.

- Det er helt exceptionelt stærkt af Tonni Hansen, siger Troels Mylenberg, der er chefredaktør på Jysk Fynske Medier og har fulgt det lokalpolitiske spil på Langeland.

Ser man på alle SF's stemmer samlet i Langeland Kommune, er partiet gået 28,8 procentpoint frem. Ved kommunalvalget i 2013 fik partiet 4,1 procent af stemmerne. Ved valget i går var den andel steget til 32,9 procent af stemmerne.

Stor tillid til Tonni

59-årige Tonni Hansens overbevisende sejr hænger ifølge Troels Mylenberg sammen med, at SF'eren har ført en rigtig god valgkamp.

- Og så er han kendt på Langeland, fordi han er lokal 3F-formand og har været aktiv i lokalmiljøet. Så der har været en stor tillid til ham, der har været nem at veksle til stemmer, siger Troels Mylenberg.

Siden 2010 har Venstres Bjarne Nielsen været borgmester i Langeland Kommune, der udover Langeland også favner øerne Strynø og Siø.

Men Bjarne Nielsen stillede ikke op som borgmester igen, og Venstre har været i modvind, forklarer Troels Mylenberg:

- Flere af de andre partiet har haft en nedsmeltning. Der har været uro i kommunen. Der kommer Tonni ind som et nyt pust med sine folk og en helt ny kurs.

Sager om asylcentre

Venstre er gået 5,2 procentpoint tilbage ved kommunalvalget. Troels Mylenberg peger på, at skandalesagerne om Langelands asylcentre har ramt det nuværende borgmesterparti hårdt.

- Man var kendt for at have styr på det. At asylcentre var noget, man kunne tjene penge på. Men så viste det sig, at der var en masse problemer. Det har været det altoverskyggende tema i valgkampen, siger chefredaktøren.

Samtidig er Langeland en af landets fattigste kommuner - kun overgået af Lolland.

- Udkantsudfordringerne er ikke blevet mindre. Derfor tror jeg, at vælgerne er gået efter en ny start, siger Troels Mylenberg.

En masse energi

DR's reporter på Langeland talte onsdag morgen med Tonni Hansen. Selvom han havde været oppe hele natten, havde han ingen planer om at gå hjem og sove.

- Jeg går hjem og får en kop kaffe og ser lidt nyheder, og så er jeg klar til, at der skal ske noget. Jeg kan ikke sidde roligt, fortalte han og fortsatte:

- Jeg vil gerne ud og kvittere for den tillid, jeg har fået. Jeg har en masse energi i kroppen, der skal ud på en eller anden måde. Så en tur igennem byen vil være en god ide.

Hver tredje stemme gik til SF, og omkring hver fjerde stemte personligt på Tonni Hansen. Er det ikke mere din sejr end SF’s sejr?

- Jo. Det kunne det jo godt tyde på. Nu har vi haft et tæt samarbejde mellem fem partier, og jeg anser det for at være det samarbejde og de visioner, vi har haft, der har sejret, siger Tonni Hansen.

Hvordan har du det med, at hver fjerde har stemt på dig?

- Selvom jeg kender rigtig mange på Langeland, kender jeg ikke alle dem, der har stemt på mig. Det er et kæmpe ansvar og en kæmpe tillidserklæring, og jeg vil selvfølgelig gøre alt, hvad jeg kan for at leve op til de forventninger, der bliver stillet.

Mandaterne i byrådet i Langeland Kommuner fordeler sig nu sådan her:

  • Socialdemokratiet - 3 mandater

  • Konservative - 1 mandat

  • Socialistisk Folkeparti - 6 mandater

  • Dansk Folkeparti - 1 mandat

  • Venstre - 4 mandater

I aftes ønskede SF's formand, Pia Olsen Dyhr, Tonni Hansen tillykke på Twitter:

https://twitter.com/PiaOlsen/status/933091061492170753?ref_src=twsrc%5Etfw

Selv om alle kommuner er færdige med at optælle de personlige stemmer, kan der forekomme små ændringer ved fintællinger. Dette gælder også Tonni Hansens personlige stemmer.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk