Mange små lægeklinikker kan blive lukket

Over 400 ældre læger arbejder solo. Yngre læger ønsker sjældent at overtage små klinikker.

(Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Kender du en gråhåret læge, som er eneste praktiserende læge på skansen? I så fald er det ikke sikkert, at en yngre læge står på spring for at overtage, når han går på pension.

Mens fire ud af ti praktiserende læger over 60 år har en solopraksis, så er det kun hver sjette praktiserende læge under 40 år, der er eneste læge i klinikken.

Da det faglige selskab for yngre praktiserende læger sidste efterår spurgte medlemmerne, hvor de helst ville arbejde fremover, var det ikke engang én ud af 50 lægestuderende, der foretrak at arbejde solo.

I de kommende år nærmer 424 læger, der alle er eneste læge i klinikken, sig pensionsalderen. Det viser en analyse DR har lavet på baggrund af oplysninger fra Sundhed.dk.

Danske Regioner mener, at mange af de mindste klinikker vil lukke.

-Vi kommer til at se en udvikling, hvor vi vil se færre sololæger. Læger vil søge sammen måske også med andre faggrupper, så der bliver lidt større lægehuse, siger Ulla Astman (S), formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner.

Gennem årene er det blevet mere besværligt at være solo-læge, mener de praktiserende lægers organisation. Engang kunne man lettere klare det alene, men i dag er der mange flere opgaver, krav, personale og it.

- De fleste læger stiler efter en praksis, hvor der er to til fire læger. Det er ikke jo større des bedre. Patienterne skal stadig have nærhed til lægen, så en lægepraksis skal ikke være som små sygehuse, siger Christian Freitag, formand for PLO, de praktiserende lægers organisation.

Yngre læger søger fællesskab

Lene Therkelsen er én af de mange yngre læger, som inden for de næste år skal købe en lægepraksis. Her søger hun et sted med flere læger.

- Det handler om socialt fællesskab og faglig sparring. Især når man er yngre, er det rart at have nogle af spørge til råds, siger hun.

En anden fordel er, at man kan deles om opgaverne, så én læge for eksempel står for administration, én anden for økonomi, personale eller undervisning. Det sparer tid, at man ikke skal sætte sig ind i alting alene, mener Lene Therkelsen.

Også på privatfronten er fællesskab en fordel. Man kan hjælpe hinanden, så det er muligt at holde fri til kurser eller under sygdom.

- Jeg er ung mor. Man gør, hvad man kan for ikke at holde barns sygedag, men det vil ske på et tidspunkt. Hvis jeg ikke kom på arbejde i en solo-klinik, ville den holde lukket, siger Lene Therkelsen.

Solo-læger træffer effektive beslutninger

Der er ikke kun ulemper forbundet med solo-klinikkerne. Tværtimod kan lægen nogle gange arbejde enormt effektivt, fortæller Christian Freitag,

formand for PLO.

- I gamle dage tog man beslutningerne hurtigt. I dag tænker man i højere grad på at være sikker i sin sag og spørger hellere andre til råds én gang for meget end én for lidt, fortæller Christian Freitag og mener det drejer sig om at finde den rette balance.

Det koster også tid og ressourcer, hvis beslutningerne går for langsomt.

Omvendt er det positivt, at lægerne er mere indstillet på sparring og samarbejde.

- Nutidens læger kan nok lettere tale om fejl, og hvad man kan lære af hinanden, siger han.

Der bliver længere til lægen

Det er uheldigt for landsbyerne, når den ældre læge lukker sin solo-praksis, fordi yngre læger ikke ønsker at overtage, forklarer Jakob Kjellberg, professor i sundhedsøkonomi fra Vive - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd. Det kan betyde længere til lægen.

- Det er selvfølgeligt ikke rart, hvis der bliver over 20 kilometer til en praktiserende læge. Det er ikke den service, vi ønsker, siger han, men mener dog, det er forsvarligt sundhedsmæssigt.

Lægemanglen på landet hænger dog ikke sammen med de mange solo-praksisser, mener PLO. Hvis man ønsker at slå sig ned på Mors eller Lolland Falster, behøver man ikke arbejde alene.

- Det kræver entreprenørånd at slå klinikker sammen, men det er let at alliere sig med andre læger, hvis man vil det, siger Christian Freitag.

Formanden for de praktiserende læger peger samtidig på, at solo-klinikkerne ikke kun ligger på landet. Faktisk findes mange i hovedstadsområdet, hvor det er dyrt og vanskeligt at finde større lokaler.

Faglige miljøer er fremtiden

Udviklingen med større lægehuse vil overordnet være til gavn for patienterne, mener Danske Regioner. Det kan betyde, at lægen måske også samarbejder med fysioterapeuten, som kigger på muskelskader, mens jordmoderen undersøger gravide.

- Det er en fordel, at man arbejder sammen i større faglige miljøer, mener Ulla Astman (S) formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner.

DR vil gerne høre om dine oplevelser med din praktiserende læge: Er det for eksempel svært at få tid til en konsultation, eller er tiden hos lægen for knap? Klik her og svar. På forhånd tak for hjælpen.