Hvem kan vi stemme på?: Der hænger ingen valgplakater på Anholt

Der bliver heller ikke afholdt nogen valgmøder på den østjyske ø i Kattegat.

Der er ingen valgplakater på Anholt Havn - og det er der heller ikke på resten af øen. (Foto: © Dagmar Østergaard, Dr Østjylland)

Valgplakater med kandidaternes ansigter hænger over alt i alle lygtepæle i denne tid.

Men det er faktisk ikke alle steder, at valgfeberen har ramt.

For på Anholt, der hører under Norddjurs Kommune, er man gået under valgradaren. Der er nemlig ikke én eneste valgplakat på hele øen.

- Der hænger en lille seddel på døren ovre i brugsen, hvor der står ’kommunalvalg 21. november’. Det er ligesom det, siger Signe Hylby, der er fastboer og sygeplejerske på øen med et grin.

- I dagligdagen er valget ikke noget, man tænker over, netop fordi vi ikke har én eneste valgplakat.

Derfor skal anholterne være ekstra gode til selv at sætte sig ind i hvilke kandidater, der er opstillet.

Men hvis blot der havde været et par valgplakater eller et vælgermøde, så kunne det hjælpe én på vej med at sætte det rigtige kryds, lyder det fra Anders Fjendbo Jørgensen, der er øens læge.

Der er nemlig langt fra den lille ø i Kattegat til resten af Norddjurs Kommune på fastlandet.

- Når man er her ovre, så ved man jo ikke, hvad der foregår derovre. Så det har jeg egentlig ikke tænkt videre over, men det er egentlig underligt, at man ikke gjort mere her. Sidste gang var der faktisk folk herovre og holde møder på kroen, kan jeg huske. Men altså ikke denne gang, forklarer lægen.

Det handler om økonomi

Ifølge flere af partierne i Norddjurs Kommune, så handler den manglende tilstedeværelse på øen især om én ting – penge.

- Det ville være en stor belastning både økonomisk og tidsmæssigt for den lille partiorganisation, vi har i Norddjurs Kommune. Så der er ikke tale om nogen form for chikane af borgerne på Anholt, siger Jørn Juul Sørensen, der er spidskandidat kommunen for de radikale.

Hos Socialdemokratiet forsøger man dog at komme ud i alle kroge af Norddjurs, lyder det fra Allan Gjersbøl Jørgensen.

- Det gør man særligt på fastlandet, fordi man historisk har en kultur for at køre rundt i byerne, og det er med bil og ikke båd, siger den socialdemokratiske kandidat.