Valgforsker: God grund til at kæmpe til den bitre ende

Næsten hver tiende vælger beslutter først, hvor krydset skal sættes, når de står i stemmeboksen.

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) åbner valget på Aarhus Rådhus i dag klokken 8. Mange kandidater bruger dagen i dag som valgtilforordnede. (Foto: Marendine Ladegaard © dr)

Så er det valgdag, og der skal nok være et par kandidater ude at dele det sidste valgmateriale og små gaver ud.

Det kan nemlig være en rigtig god ide, hvis de vil hente nogle ekstra stemmer, fortæller valgforsker Ulrik Kjær fra Syddansk Universitet.

- Når der er kommunalvalg, er der faktisk en god grund til, at kandidater fører valgkamp til den bitre ende, siger han.

Mange vælgere beslutter sig bogstavelig talt først i sidste øjeblik. Alligevel fører langt de fleste kandidater ikke valgkamp i dag.

- Vi ved, at mere end en fjerdedel af vælgerne først beslutter sig indenfor den sidste uge, og næsten hver tiende vælger beslutter sig først endeligt på selve valgdagen, siger Ulrik Kjær.

Mange kandidater sidder også på valgstederne i dag som valgtilforordnede, der skal være med til at sikre, at valghandlingen foregår korrekt.

Det er blandt andet de konservatives spidskandidat Benny Hammer i Norddjurs Kommune.

- Der foregår jo også en slags valgkamp den sidste dag, men man må ikke agitere politik, så jeg står ikke på gader og stræder i dag, siger han.

Borgmester i Norddjurs Kommune er socialdemokraten Jan Petersen, og han dropper også at føre valgkamp i dag.

- Jeg har det principielt sådan, at på valgdagen er jeg ikke ude og føre valgkampagne. Det er den dag, hvor folk skal have lov til at være i fred for mig. Jeg har respekt for valgdagen, og så er valgkampen overstået, når valgstederne åbner, siger han.

Resultater og Kommuneportræt

Bliv klogere på Norddjurs