Bekymrede læger i Hjørring får nu opbakning fra jordemødre og sygeplejersker

Otte overlæger står langt fra alene med deres kritik af besparelser i Region Nordjylland.

Det kommer til at gøre ondt på personale og patienter, hvis der skal spares, lyder det nu også fra sygeplejersker og jordmødre i Nordjylland. (Foto: claus fisker © Scanpix)

Vi er nødt til at sige fra.

Sådan lyder det i dag fra flere personalegrupper på de nordjyske sygehuse efter, at otte overlæger i går i et åbent brev til Region Nordjylland udtrykte deres bekymring for varslede besparelser på sygehuset i Hjørring.

I brevet skriver lægerne, at man er nået dertil, hvor besparelserne ”får konsekvenser for patientsikkerheden”, og den udmelding vil Jeanette Villum Andersen, tillidsrepræsentant for jordemødrene på Aalborg Universitetshospital, gerne tilslutte sig.

Det er meldt ud, at de besparelser, der skal laves, skal være til gavn for patienten, og det kan jeg på ingen måde se, at de bliver.

Jeanette Villum Andersen, tillidsrepræsentant for jordemoderne

- Det er vi i hvert fald, det vi nærmer os. Jeg skal ikke kunne sige, hvordan det ser ud på medicinsk afdeling i Hjørring, men det er også det, jeg hører i de MED-udvalg, jeg sidder i med folk fra alle andre afdelinger, også fra vores medicinske afdeling i Aalborg, som er enormt presset, siger hun.

Jeanette Villum Andersen arbejder som jordemoder på gynækologisk-obstetrisk afdeling i Aalborg, og her er der alene lagt op til besparelser på fire millioner kroner.

Hun ved endnu ikke, hvilke ydelser der vil blive beskåret, men hun er ikke i tvivl om, at det vil betyde forringelser på afdelingen.

- Det der bliver drøftet er fuldstændigt at droppe fødselsforberedelse og at spare på konsultationer i løbet af graviditeten. Det kan også være den omsorg, man give de gravide, der er indlagt, siger Jeanette Villum Andersen.

- Det er meldt ud, at de besparelser, der skal laves, skal være til gavn for patienten, og det kan jeg på ingen måde se, at de bliver, fortsætter hun.

Også blandt sygeplejerskerne er der kraftig kritik af regionens besparelser.

Her har man længe forsøgt at gøre opmærksom på problemerne, siger Bente Yder, fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne på Regionshospital Nordjylland:

- Det er jo det vi fra plejesiden har sagt meget længe. Med de besparelser, der bliver lagt op til i 2018, så tror vi, at det kommer til at gå ud over patientsikkerheden og patientkvaliteten. Det kan ikke gøre andet, siger hun.

Regionrådsformand i Nordjylland og formand for sundhedsområdet i Danske Regioner, Ulla Astman (S), kaldte i går situationen alvorlig, men holder fast i, at der skal finde omprioriteringer sted for omkring 100 millioner kroner i den nordjyske del af sundhedsvæsnet.