Det er på spil i Odder

Trods markedsføring som en OK kommune at flytte til, er borgerne utilbøjelige til at anbefale kommunen til andre.

(Foto: Pierre Sales © Scanpix)

Der er idyllisk og naturskønt i den lille Odder Kommune, men politisk har freden været brudt et par gange, især da et flertal besluttede at spare på skolerne og fjerne nogle af de lokale ledere på små skoler i oplandet til fordel for en central ledelse.

Sidste år gennemførte politikerne en stribe spareforslag, og da to store skolebyggerier nu er færdige, ser kommunens økonomi ganske fin ud.

Der bliver råd til nye initiativer, og på et borgermøde pegede mange på, at skolernes normering trænger til et løft. Men en stor del af pengene må nødvendigvis bruges på at inkludere børn med særlige behov, for kommunens udgifter til specialundervisning stiger dramatisk i øjeblikket.

Mange forældre i Gylling, Hundslund, Hou og Saxild har følt sig svigtet, fordi det politiske flertal tog deres skoleleder og indførte en fælles ledelse.

Problemer med markedsføringen

Flere politikere mener, at kommunen har problemer med sin markedsføring – trods et nyt slogan: ”Odder – det er ret ok”. Om der er en sammenhæng med skolebesparelser, er uvist, men i hvert fald viste en undersøgelse i foråret i år, at Odders borgere, sammenlignet med borgere i andre kommuner, er meget utilbøjelige til at anbefale familie og venner at flytte til kommunen.

Der mangler også små og billige boliger til unge og flygtninge, men nu har kommunen vedtaget en plan, der giver mulighed for at bygge de manglende boliger i Odders centrum.

Jævnligt popper der også miljøsager op, bl.a. fordi kommunen har store svinebrug, og en del borgere er bekymrede for smittefaren med stafylokok-bakterien MRSA, som trives i svinestalde og er modstandsdygtige over for nogle typer antibiotika. Kommunen har holdt borgermøde, hvor eksperter fortalte om risikoen for smitte.

SF, Radikale og Enhedslisten har også kritiseret en ny kommuneplan, fordi den efter deres mening prioriterede landbrugets interesser højere end hensynet til miljøet.

Der kan også blive heftig debat om et konkret projekt for mange nye sommerhuse ved den populære Saxild Strand.

Og i det helt nære miljø sagde et politisk flertal nej til en kvinde, der ville holde en kælegris i hjemmet i Odder. De dyr lugter og må kun holdes i landdistrikter, mente politikerne.

Svingkommune

Politisk er magten svinget mellem rød og blå, og kommunen har haft borgmestre fra både Venstre, Socialdemokraterne og de konservative.

Som ret ukendt og helt ny i politik blev Uffe Jensen (V) valgt som borgmester i 2013. Denne gang kan han satse på at nyde godt af en vis borgmester-effekt, og han kan håbe på at have et vist forspring, fordi det denne gang er socialdemokraterne, der stiller med en ny og mindre kendt borgmesterkandidat, nemlig Lone Jakobi. Hun afløser den mangeårige spidskandidat og tidligere borgmester Elvin Hansen.

Også SF stiller med ny spidskandidat, fordi den markante skikkelse Sanne Rubinke har trukket sig. Hun er afløst af Marianne Hundebøll.

FacebookTwitter