Over halvdelen har sat deres kryds

Valgdeltagelsen i de kommuner og valgsteder, der deltager i Ritzau-rundspørge, ligger på niveau med sidst.

Der stemmes ved kommunal- og regionrådsvalget 2017 i Fritidscenteret i Randers. (Foto: Lars Rasborg © Scanpix)

Selvom valgstederne har haft åbent en time længere, tyder det på, at valgdeltagelsen får svært ved at nå op over det flotte resultat på 71,9 procent, som den endte på ved kommunalvalget i 2013.

Sådan lyder vurderingen fra Kasper Møller Hansen, der er professor og valgforsker på Københavns Universitet.

- Der er mange, der har taget godt imod at kunne stemme tidligere. Men det er ikke sådan, at valgdeltagelsen er gået frem, siger han.

Rundspørge tyder på færre stemmer

Klokken 18 havde 56,4 procent af vælgerne stemt i de udvalgte kommuner og valgsteder med 423.207 stemmeberettigede vælgere. Det viser en rundspørge, som nyhedsbureauet Ritzau har lavet.

På samme tidspunkt ved kommunalvalget i 2013 havde 56,6 procent været henne og stemme de samme steder. I 2013 åbnede valgstederne klokken 9. Denne gang åbnede de som noget nyt klokken 8.

Lige nu ser det ifølge valgforskeren dermed ikke ud til, at den ekstra time har betydet, at flere har været nede og sætte kryds ved en kandidat eller et parti ved kommunalvalget.

- Fordi vi har haft den ekstra time, så ser vi ikke den samme kadence som sidst, og det tyder på, at vi ender under valgdeltagelsen i 2013. Men igen var sidste gang også en stigning i valgdeltagelsen, så vi skal ikke blive nervøse på demokratiets vegne, siger Kasper Møller Hansen.

Nye vælgere kan trække deltagelsen ned

Den ekstra time skal gøre det lettere for vælgerne at stemme, inden de møder på arbejde, og forhåbentlig få flere til at sætte deres kryds.

Spørgsmålet er, om det lykkes at øge valgdeltagelsen ved at udvide åbningstiden, eller om vælgerne blot stemmer om morgenen i stedet for om eftermiddagen.

Andre forklaringer end de nye åbningstider kan dog også vise sig at veje tungere i forhold til en lavere valgdeltagelse, lyder det fra valgforskeren.

Især hvem, der har mulighed for at sætte kryds ved dette kommunalvalg i forhold til det sidste, har en stor betydning, siger han.

- Der er mange EU-borgere og nye indvandrere, der kan stemme denne gang, og de trækker ned, fordi færre i de grupper stemmer. Og så har valgkampagnerne ved dette valg ikke været så intensive som sidste gang, siger Kasper Møller Hansen.

/DR Nyheder/