Pind: Venstre mangler politik til storbyvælgerne

Der mangler politik til vælgerne i de store byer, og Venstre er ikke længere det store folkelige parti.

Venstre er udfordret i de store byer som her i København, siger Søren Pind (V) (Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen © Scanpix)

Mens Venstres formand, statsminister Lars Løkke Rasmussen, først har beskrevet Venstres kommunalvalg som ”flot”, senere ”fornuftigt” og til sidst som et ”ikke super resultat”, så har Venstres kommunalordfører Carl Holst og uddannelses- og forskningsminister Søren Pind et noget andet syn på resultatet. Og sidstnævnte kommer nu med en diagnose på Venstres problemer med at få vælgere i de største danske byer.

I P1's politiske magasin Slotsholmen lød det sådan her fra Søren Pind, der tidligere har været bygge- og teknikborgmester i København:

- Jeg synes, at der er en udfordring i de store byer. Vi mangler politik på hylderne, som appellerer til dem, der bor der.

Og Venstre havde ved dette valg sine udfordringer i storbyerne.

Venstre skal i København helt tilbage til 1989 for et finde et dårligere valg. I Århus var det det dårligste valg siden 1993. Det samme i Esbjerg, mens Venstre i Aalborg skal tilbage til 1997. Bemærkelsesværdigt var det, at Venstre i en af Danmarks mest borgerlige kommuner Gentofte, hvor de Konservative fik 58 procent af vælgerne bag sig, kun lige fik en anelse flere stemmer end Enhedslisten.

Venstre mangler slagkraftige varer

- Vi er nødt til at diskutere med hinanden i forhold til, hvordan vi får nogle liberale slagvarer på hylderne, som også appellerer til storbymennesker. Boligpolitik. Socialpolitik. Daginstitutioner. Det skal vi bruge noget tid på i Venstre, og det er der også en fælles erkendelse af, siger Søren Pind til Slotsholmen.

Samlet var de 23,1 procent til Venstre på landsplan det dårligste kommunalvalg for partiet i 28 år.

Så Venstre går også tilbage udenfor de store byer, konstaterer kommunalordfører Carl Holst, der har sine rødder i Syddanmark:

- Det er bekymrende, at vi ikke går frem i de store byer samtidig med, at det også siver i vores kerneland. Det skal tages alvorligt, for vi tager vælgerne alvorligt.

Det gælder områder som Esbjerg, hvor Venstre gik tilbage med over 10 procentpoint. Varde, en af højborgene, gik også tilbage. Begge steder beholder Venstre dog borgmesterposterne.

- Vi skal have en nærhed til befolkningen, siger Carl Holst, der blandt andet hæfter sig ved, at Venstre har centraliseret voldsomt. Det gælder blandt andet kommunalreformen, der betød større kommuner. Og politireformen, der betød større afstand til politistationen.

- Kommunalvalget var unægtelig ikke tilfredsstillende for Venstre, men jeg tror ikke, at der er en enkeltstående grund til det. Der, hvor det går galt, tror jeg, er, at Venstre ikke for alvor bliver betragtet som det folkelige parti, som både dem i byen og på landet kan identificere sig med, er analysen fra Carl Holst, der tidligere har siddet som regionsformand for Region Syddanmark.

Venstres dårlige kommunalvalg kommer ovenpå et EU-parlamentsvalg i 2014, der var det dårligste i 25 år for Venstre. Og selv om Lars Løkke Rasmussen og Venstre genvandt regeringsmagten ved folketingsvalget i 2015, var det med en vælgeropbakning, der var den laveste for Venstre i ligeledes et kvart århundrede.

På spørgsmålet om Venstre har fået et Wake up Call fra vælgerne svarer Carl Holst, at resultatet er bekymrende, mens Søren Pind vil have mere politik på hylderne:

- Det er da ikke tilfredsstillende, men ikke nogen katastrofe.

Og Carl Holst uddyber:

- Venstre er det mest magtfulde politiske parti i Danmark de sidste 30 år. Vi har gennemført enorme reformer. Der er ikke et økonomisk forlig, som vi ikke har været med til. Og det slider da at tage det ansvar. Men vi har ikke brug for noget Oxford-møde og tale om, at vi skal gå i noget andet tøj.

Alligevel tilføjer Som Pind om Venstre på landsplan:

- Der er behov for politikudvikling.