Pulje på 800 millioner kroner til lægehuse samler støv

Formanden for Danske Regioners sundhedsudvalg håber, at pengene snart kommer i spil.

Der mangler 158 praktiserende læger rundt omkring i landet. (Foto: Morten Germund © Scanpix)

For tre år siden blev 800 millioner kroner øremærket til nye, store lægehuse, som kan lokke praktiserende læger til at slå sig ned i dele af Danmark, hvor det ellers er vanskeligt at rekruttere praktiserende læger.

Første portion på 202,2 millioner kroner skulle have været udmøntet i år, men det er ikke sket.

Det skyldes ikke, at problemet med lægemangel er løst.

En rundspørge lavet af DR Nyheder blandt de fem regioner viste for nyligt, at der mangler 158 praktiserende læger. For to år siden var tallet 116.

Og det skyldes heller ikke, at regionerne er gået bort fra ønsket om at etablere lægehuse, siger Ulla Astman (S), der er formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner og regionrådsformand i Region Nordjylland, der er en af de regioner, som er særligt fattig på praktiserende læger.

- Der står en pulje på 800 millioner kroner inde i et ministerium, som ikke er sat i spil endnu, som netop var til sundhedshuse. De penge håber jeg da, kommer i spil. Det er rigtig vigtigt at give lægerne mulighed for at etablere sig flere sammen, for det er det, som de unge læger efterspørger, siger Ulla Astman.

Pulje optræder i finansloven

Det var den daværende SR-regering, der i et sundhedsudspil tilbage i 2014 øremærkede de 800 millioner kroner til at understøtte etableringen af store lægehuse, hvor privatpraktiserende læger kan sidde side om side med for eksempel speciallæger og kommunale sundhedstilbud.

Planen var oprindeligt, at den ene halvdel af pengene skulle have været udmøntet i 2016, mens anden halvdel skulle udmøntes i år.

Den plan har dog ændret sig, og af finansloven for i år fremgår, at puljen skal fordeles med 202,2 millioner kroner om året fra i år og frem til 2020.

Socialdemokratiet har spurgt den nuværende regering, om - og i givet fald hvornår - pengene vil blive taget i brug, men svaret har lydt, at der endnu ikke er taget stilling til, hvordan puljen skal udmøntes.

By uden praktiserende læger kæmper for lægehus

I Storvorde i Aalborg Kommune arbejder et borgerinitiativ på at få etableret et lægehus.

Sidste år stoppede byens tre praktiserende læger på grund af deres alder, og derfor begyndte Region Nordjylland som en midlertidig løsning at drive et lægehus med kontraktansatte læger.

Men de læger, som regionen ansatte, er stoppet igen, og regionen forsøger derfor at dække ind med vikarer.

Formanden for Borgerinitiativet Storvorde-Sejlflod, den 54-årige sygeplejerske Lene Porup, fortæller, at mange af borgerne i området er frustrerede over at blive mødt af skiftende læger på den regionsdrevne klinik.

- Et lægehus skal være stabilt. Når man bliver mødt af vikarer, så kender de ikke ens baggrund, sygehistorie og andet, der er vigtigt for, at borgerne kan føle sig trygge, siger hun.

DR Nyheder har i den seneste tid bedt danskerne dele deres erfaringer om de praktiserende læger. Her er, hvad en borger i Storvorde har skrevet til os:

Vil være mønstereksempel

Borgerforeningen har forsøgt at råbe politikerne i Aalborg Kommune og Region Nordjylland op med blandt andet en underskriftsindsamling for at sikre, at der kommer et nyt lægehus, som kan lokke praktiserende læger til at slå sig ned.

Sammen med tre andre borgerinitiativer har foreningen også sendt et brev til politikerne, hvor de skriver, at de er bekymrede over den manglende stabilitet i lægedækningen i området.

Og endelig har foreningen taget fat i de praktiserende lægers organisation for at komme i kontakt med mulige kandidater og få svar på, hvad der kunne trække læger til et nyt sundhedshus.

- Vi vil gerne være mønstereksemplet for resten af landet og have et topmoderne og fremtidssikret sundhedshus, som er attraktivt for borgere og medarbejdere, og som både fokuserer på forebyggelse og behandling, siger Lene Porup.

Region Nordjylland har annonceret efter tre nye læger til Storvorde, men der har ifølge regionen ikke været nogen bud på de såkaldte ydernumre, der har været slået op.

Byrådet i Aalborg Kommune har derfor i budgetforliget for næste år givet håndslag på, at kommunen skal medfinansiere et sundhedshus i Storvorde, hvis staten også skyder penge i fra den statslige pulje.

Lene Porup har selv forsøgt at få et svar på, hvornår puljen vil komme i spil, og om der i givet fald kan falde penge af til det sundhedshus, som borgerne i Storvorde efterspørger.

- Der er nogen, der sidder på de penge, og jeg er dybt fortørnet over, at vi ikke kan få et ordentligt svar på, hvad der sker med puljen. Som minimum kunne de give os en tidshorisont, siger hun.

Sundhedsministeren: Puljen skal gavne patienterne

Det har ikke været muligt at få et interview med sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Hun har i stedet sendt et skriftligt svar.

- Som Danske Regioner godt ved, så har vi både haft et udvalgsarbejde om det nære og det sammenhængende sundhedsvæsen og en overenskomst med de praktiserende læger (PLO), der skulle på plads, før det gav mening at tage hul på de fire gange 200 millioner kroner til at styrke behandlingen og investere i nye rammer, udtaler hun.

Yderligere varsler hun, at pengene på et tidspunkt vil blive lukket ud af puljen, men det har ikke været muligt for DR Nyheder at få et svar på, hvornår det vil ske.

- Vi er opmærksomme på puljen i forhold til udmøntning, og det er et løft, der ligesom de 3,8 milliarder kroner, som regeringen har løftet sundhedsområdet med siden 2015, skal ud og gavne patienterne, udtaler ministeren.

FacebookTwitter