Radikal profil til Anna Mee Allerslev: Træk dig – hurtigt

Sagen om byggetilladelse til vens firma får Charlotte Fischer til at trække støtten til radikal borgmester.

De Radikales medlem af Region Hovedstaden, Charlotte Fischer, trækker nu også støtten til beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev. (Foto: ERik Refner © Scanpix)

Beskæftigelses- og integrationsborgmester i København, Anna Mee Allerslev (R), mister nu støtten fra endnu en radikal politiker, der opfordrer hende til at gå som borgmester og radikal spidskandidat.

Denne gang er det tidligere folketingsmedlem og nuværende medlem af Region Hovedstaden, Charlotte Fischer, der i utvetydige vendinger opfordrer borgmesteren til at trække sig. Det siger hun i et interview med DR Nyheder.

Meldingen kommer på baggrund af en ny sag, der beskrives i dagens udgave af BT. Her beskrives det, hvordan Allerslev har bedt Teknik- og Miljøforvaltningen hjælpe en privat ven i en byggesag.

- Summen af de her ting er simpelthen for meget. Den sag i dag er for mig alvorlig, for det handler for mig om, hvorvidt man som borgmester kan skille det private ad fra det forvaltningsmæssige. Det er sådan set kernen i et retssamfund, at man kan det, siger Charlotte Fischer til DR Nyheder.

- Det samlede billede er nu så alvorligt, at jeg mener, hun er nødt til at trække sig. Det er hun, fordi det konflikter med nogle virkelig vigtige principper, men jeg må også konstatere, at det skygger for den valgkamp, som vi er i gang med. Jeg mener, det skal gå hurtigt. Hun skal trække sig.

Byggetilladelse til vens murerfirma

Den nye sag omhandler en byggetilladelse til Anna Mee Allerslevs private ven, ejeren af Øens Murerfirma, Jan Elving. Han og koncertarrangøren Tap 1 manglede i oktober sidste år en tilladelse til at ombygge fabrikshaller på Kløverparken i København til et spillested, og det har fået den radikale borgmester til at rykke forvaltningen for et svar på, hvor langt byggesagen var fra at være færdigbehandlet.

Men det er vel meget normalt, at man som politiker stiller spørgsmål til sager i forvaltningen?

- Nej, hvis vi har en privat interessere – særligt i sådan noget med byggetilladelser – så skal vi være knivskarpe på det. Særligt som borgmester. Man har jo en helt enorm tyngde i en forvaltning. Så begynder en embedsmand at rykke sagen frem i bunken, og så er det ikke længere saglige og objektive kritierer, man arbejder ud fra. Det er ikke en katastrofe i sig selv, men det er principper, der er på spil her, siger hun.

Sagen er ikke den eneste, der har været med til at lægge pres på den radikale, københavnske borgmester. Tidligere er det kommet frem, at borgmesteren lånte salen på Københavns Rådhus til sit bryllup uden at betale en krone for det. I overensstemmelse med reglerne, siger Anna Mee Allerslev, men alligevel har sagen fået hende til at efterbetale 65.000 kroner for lejen.

Flere radikale har trukket støtten

Flere andre radikale har tidligere på ugen offentligt lagt afstand til Allerslev. For en måned siden trak formanden for kampagneudvalget i Hovedstadens Radikale Venstre, Rasmus Pontoppidan sig fra sin post i protest, og de radikales lokalformand i København, Bo Nissen Knudsen, har offentliggjort, at han trækker sig øjeblikkeligt som formand i partiet på grund af samarbejdsproblemer med borgmesteren Anna Mee Allerslev.

Også den radikale kandidat i København, Randi Hjortholm, har udtalt, at hun ingen tillid har til sin egen borgmester.

Charlotte Fischer har hidtil ikke ytret sig i sagen, fordi hun har godtaget Anna Mee Allerslevs undskyldning og ladet tvivlen komme hende til gode, forklarer hun. Den nye sag ændrer dog billedet.

- Jeg synes, den sag i dag er grænsen, og får det til at vælte for mig. Jeg mener, at sagerne er så mange, at de står helt i vejen for, at vi Radikale i København, kan komme til at tale om politik.

"Sagen hører til i kassen korruption"

Og står det til Charlotte Fischer, så skal Anna Mee Allerslev helt ud af politik i en periode.

- Den her sag hører til en den kasse, der hedder korruption. Det her er virkelig fy. Det må man ikke. Vi kan alle sammen komme til at lave en enkelt fejlbedømmelse, men det her er sammen med de andre ting et udtryk for en borgmester, der ikke har evnet at administrere det ansvar og adskille tingene.

Anna Mee blev som 26-årig Danmarks yngste borgmester, da hun fik posten som beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune efter valget i 2011. Men det var også for tidligt, mener Charlotte Fischer.

- Hun har været ung, så det kan være, hun skal ud og have en tænkepause, og så kan hun komme tilbage.

Charlotte Fischer har siden 2010 været medlem af Region Hovedstaden for de Radikale. I 2013 var hun partiets spidskandidat i regionen, ligesom hun i perioden fra 2005 til 2007 var medlem af Folketinget for partiet.

Anna Mee Allerslev afviser i dagens udgave af BT kritikken af, at hun har blandet sig i byggesagen. Her siger hun, at hun som politiker "stiller 117 spørgsmål" uden for sit eget område.

- Det har ikke noget at gøre med Øens Murerfirma. Det her har noget at gøre med, at Radikale rigtig gerne vil have mest mulig kultur, siger hun til BT.

Facebook
Twitter