Efter skolelukninger og elevflugt: Randerspolitikere vil have pengene tilbage til folkeskolen

Skolelukninger har kostet dyrt, da mange forældre har reageret ved at flytte deres børn til en privatskole.

Hadsundvejens Skole er en af de fem skoler, som byrådet i Randers har lukket. De andre er Rytterskolen, Vorup Skole, Nyvangsskolen og Gjerlev-Enslev Skole. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Hvis der er noget, der kan gøre folk virkelig sure, så er det, når politikerne lukker folkeskoler.

Det har man gjort i Randers i de seneste år, men når politikerne lukker folkeskoler, så sender de også elever over til privat- og friskoler.

Det mener Camilla Trampedach Schultz, der selv har sendt sine børn i friskole.

- Vi er rigtig store tilhængere af sådan en lille skole i de små klasser, så der er en tryghed for de små, siger hun.

Hendes børn gik på skolen i Gjerlev Enslev, som er en af de skoler, der er blevet lukket, og hun gav faktisk folkeskolen en chance, før hun valgte friskolen.

- Det fungerede ikke. I hvert fald ikke for forældrene. Jeg savnede den nærhed, hvor børnene bliver set og leget med hver dag.

Siden beslutningen om at lukke fem folkeskoler blev truffet i 2014, er der kommet omkring 500 flere elever i privat- og friskoler i Randers, så der nu er over 2.800 elever udenfor folkeskolen.

Et sted, hvor man har mærket den udvikling, er Romalt Friskole. På fem år er skolen gået fra 35 elever til over 220 elever, fortæller skoleleder Maria Herbst.

- Vi fik mange henvendelser, og det har også givet os en del elever. Det er jo klart, at når ens børns skole bliver truet, så gør man sig nogle tanker om, hvad man gerne vil for sine børn, siger hun.

Pengene tilbage til folkeskolen

Bjarne Overmark fra Beboerlisten og medlem af kommunens børn- og skoleudvalg mener, at strømmen af elever til privatskolerne er med til at undergrave folkeskolen i Randers.

- Tilskuddet for eleven forsvinder fra folkeskolen til privatskolerne, men man kan ikke spare tilsvarende, da der jo stadig skal være en lærer i hver klasse, siger han.

Socialdemokraten Mikael Mouritsen, der også sidder i Børn- og Skoleudvalget, er enig i, at pengene skal tilbage til folkeskolen. Socialdemokratiet var med til at lukke skoler.

- Det er med til at udhule det provenu, som vi skulle have skabt med skolestrukturen. Vi skal geninvestere midlerne i folkeskolen og fortælle de gode historier om folkeskolen. Vi politikere skal også selv vælge folkeskolen til, siger han.

Bjarne Overmark vil bruge flere penge på folkeskolen og overveje, om der ikke skal være en folkeskole i Randers midtby.

- Det er svært for forældrene at sende børnene forbi tre til fire privatskoler ud til en folkeskole, der ligger langt væk, siger han.