Lukket bro deler by i to: Omvejen giver 20 kilometer ekstra til børnehaven

Banedanmark vil lukke en bro i seks til otte måneder til store gener for stationsbyen Langå.

Broen er den eneste mulighed for at komme over togbanen, som skærer Langå by over i to dele. Der er godt 2.870 indbyggere i byen. (© dr)

En delt by.

Det bliver stationsbyen Langå i Randers Kommune, når Banedanmark i flere måneder lukker en bro, der er byens livsnerve.

Det vil give masser af besvær og kæmpe omveje for mange af indbyggerne. Det mener Ole Højgaard, der bor på den ene side af jernbanen, der skærer igennem Langå.

- Nu tager det tre minutter at få den lille i børnehave og fire minutter at få den store til stationen. Omvejen vil være cirka 20 kilometer, da vi ikke kan komme over sporene, så vi skal omkring to andre byer og ind i vores by på den måde, siger han.

Jernbanen deler i Langå i to, og broen er den eneste forbindelse mellem de to dele, men for at kunne elektrificere jernbanen planlægger Banedanmark at lukke broen i seks til otte måneder.

Og det kan Ole Højgaard slet ikke forstå.

- Man skal ikke dele en by op i to dele, som vil medføre store gener, siger han.Lukningen er helt uacceptabel, mener Lars Søgaard (V), som er formand for landdistriktsudvalget i Randers Kommune og selv bor i Langå.

- Det kan vi som bysamfund på ingen måde leve med. Vi ser gerne en løsning, hvor man kan lukke et spor af gangen over banen, og så må man eventuelt have en eller anden form for lysregulering, siger han.

Hos Banedanmark siger anlægschef Tom Serup, at de vil gøre det så smertefrit som muligt for borgerne, men han erkender at det er svært.

Han lover dog en gangbro over banen.

- Gangbroen er forventeligt færdig i slutningen af i år. Under alle omstændigheder vil det være muligt at krydse broen for de bløde trafikanter på gangbroen, siger han.

Banedanmark har endnu ikke sat noget konkret tidspunkt for, hvornår arbejdet begynder, og broen lukker.

Venstres folketingsmedlem fra Randers, Michael Aastrup Jensen, vil nu spørge transportministeren om den langvarige lukning af broen.

Facebook
Twitter