Trods mangel på praktiserende læger holder Region Syddanmark nu op med at hente læger i udlandet.
Regionen har siden 2014 ansat udenlandske læger i uddannelsesstillinger af en varighed på 14 måneder for at få dem kørt i stilling til at slå sig ned i en almen praksis i Danmark.
Men det har vist sig ikke at være helt nemt, siger praksischef i Region Syddanmark Frank Ingemann Jensen.
- 14 måneder er nok ikke helt tilstrækkeligt. Man skal lære at blive en dansk læge, og det indbefatter, at man lærer dansk, og at man lærer om danske forhold. Det har været sværere, end vi havde troet.
Sprog og systemer udfordrer
Han fortæller, at de danske systemer og ikke mindst sproget er en udfordring for de udenlandske læger.
- 14 måneder lyder måske af meget, men det er svært at blive en alment praktiserende læge, når man for eksempel er læge fra Portugal eller Spanien. Det er svært at lære sproget, og mange ting er helt anderledes, siger han.
Ifølge praksischefen er der kommet 15 til 20 praktiserende læger ud af Region Syddanmarks ordning.
- De har etableret sig i almen praksis nogle af de steder, hvor vi virkelig havde hårdt brug for dem, siger han.
Ældre læger kan ikke finde arvtagere
En del af årsagen til manglen på praktiserende læger i Region Syddanmark er, at en del ældre læger ønsker at sælge deres praksis og gå på pension.
Men de kan ikke finde nogen at sælge deres praksis til, fortæller Frank Ingemann Jensen.
Og når de ældre læger så på et tidspunkt holder op, så er det regionens ansvar at sørge for, at borgere ikke ender med at stå uden adgang til almen lægehjælp.
- Det må forventes, at vi skal bakse med flaskehalsproblemet og generationsskiftet i fire til fem år endnu, men for nuværende sætter vi en stopper for de udenlandske læger. I stedet håber vi, at den nye overenskomst med de praktiserende læger kan give noget, siger han.
Overenskomsten, som træder i kraft til årsskiftet, giver blandt andet mulighed for bedre løn til de praktiserende læger, der rykker ud i områder, hvor der er lægemangel.
- Det nemmeste er jo, hvis danske læger vil slå sig ned i Region Syddanmark. Men det kan være, vi på et tidspunkt igen kommer til at supplere med udenlandske læger, men så skal ordningen være anderledes, siger Frank Ingemann Jensen.