S: Homovielser stod i vejen for systemskifte i Ringkøbing-Skjern

Socialdemokraterne ville ikke have en borgmester, der nægter at vie homoseksuelle.

Kristendemokraternes Kristian Andersen (tv.) ville ikke som borgmester stå for homovielser, og det er ifølge Socialdemokratiet en del af forklaringen på, hvorfor Venstres Hans Østergaard (th.) i stedet fik borgmesterposten. (Foto: DR P4 Midt & Vest)

Ringkøbing-Skjern Kommune fik en ny borgmester onsdag aften, og det endte med at blive en Venstre-borgmester - ganske som det plejer.

Mere udsædvanlig er forhistorien, for Kristendemokraternes spidskandidat, Kristian Andersen, havde fået et kanonvalg og fordoblede partiets mandattal til seks. Flere troede, at kommunens mest populære politiker med 3200 personlige stemmer skulle sidde for bordenden. Især fordi Socialdemokraterne også brændende ønskede et systemskifte.

Men i 11. time indgik Socialdemokraterne alligevel en aftale med Venstre, og endnu en venstremand kan altså sætte sig i borgmesterstolen i Ringkøbing-Skjern, mens Socialdemokratiets Søren Elbæk er blevet viceborgmester.

To ting var for Søren Elbæk (S) afgørende: Den ene er homovielser.

Søren Elbæk (S) påpeger, at Kristian Andersen (KD) har udtalt, at han ikke som borgmester ønskede at foretage vielser af homoseksuelle.

- Jeg tror ikke, at der skal så meget fantasi til at forestille sig, at det ville trække markante overskrifter i den nationale presse, siger Søren Elbæk.

Han mener, at det ville sætte et negativt fokus på Ringkøbing-Skjern og skade områdets ry.

- Det har meget med branding af kommunen at gøre, og der er man nødt til at forstå, at der er meget, meget mere på spil i Ringkøbing-Skjern Kommune, end lige præcis hvem der sidder i borgmesterstolen, siger Søren Elbæk.

Han understreger, at han "fuldstændig respekterer" Kristian Andersens personlige værdisæt, men:

- Jeg synes bare ikke, han kan være borgmester, siger Søren Elbæk.

Han påpeger også, at Kristian Andersen er medlem af et parti, som nok er stort i Ringkøbing-Skjern Kommune, men som på landsplan står svagt, fordi partiet ikke er repræsenteret hverken i Folketinget eller i KL. Hans politiske netværk er altså væsentligt mindre end en socialdemokratisk eller Venstre-borgmesters.

- Jeg har hele tiden givet udtryk for, at Kristian Andersen ville være en svag borgmester, siger Søren Elbæk.

Den udlægning af sagen, er Kristian Andersen dog langt fra enig i.

- Jeg er meget, meget overrasket over det, fordi selv samme Søren Elbæk var en af dem, som var mest fremme i skoene for fire år siden, hvor vi var tæt på at have et flertal, siger Kristian Andersen og tilføjer:

- Jeg har ikke ændret mit værdisæt på de fire år. Derfor forstår jeg ikke diskussionen, siger Kristian Andersen.

10 procent af vælgerne satte et personligt kryds ved kristendemokraten, og han mener ikke, at debatten om homovielser har noget som helst at gøre med den politik, der vil blive ført i det lokale demokrati.

- Der er plads til forskellige holdninger, og dem rummer vi i mangfoldighedens land i Ringkøbing-Skjern Kommune. Og der er ingen tvivl om, at hvis jeg bliver borgmester, så er borgmesterkontoret ansvarlig for at foretage vielser, og det vil der blive gjort fuldt efter lovgivningen, siger Kristian Andersen.

Opdateret klokken 16.43 med kommentar fra Kristian Andersen.