Så er valget ringet i gang: De første vælgere har sat deres krydser

Valgstederne er åbnet en time tidligere i år, og det har betydet morgentravlhed for de valgtilforordnede.

Klokken otte slog valgsteder landet over dørene op for de danske vælgere, der i dag skal beslutte, hvem der skal lede Danmarks kommuner og regioner.

På Rådhuset i København har den 74-årige pensionist Henning Holten afgivet sin stemme som en af dagens første.

- Jeg har altid stemt. Det er sådan, det skal være. Der er en god stemning på rådhuset, og det er dejligt at være en af de første til at sætte krydset, siger han.

Henning Holtens krydser er gået til Socialdemokratiet.

- Jeg har stemt på Socialdemokratiet hele livet og selv været medlem af partiets lokalbestyrelse i København, så jeg har mange gange taget imod vælgerne og talt stemmer op. Det er en helt speciel dag, siger han.

Valgsteder åbnede klokken otte

I år ringede valgklokkerne for første gang klokken otte i stedet for som tidligere klokken ni.

Det skal give flere vælgere mulighed for at stemme, inden de møder på arbejde.

Derfor har der tidligt fra morgenstunden været travlhed blandt de valgtilforordnede, som skulle stå klar til at tage imod vælgerne i idrætshaller, på rådhuse og på skoler.

Det er nemlig de valgtilforordnede, der står for den praktiske afvikling af valget ude på afstemningsstederne, herunder blandt andet for optællingen af stemmer senere i dag.

Her ses valgtilforordnede i Tønder Sport- og fritidscenter, før der blev ringet med klokken. (Foto: Nikolaj Krogh Bonde © DR Nyheder)

Omkring klokken seks blev flere biler ved Middelfart Rådhus på Fyn lastet med stemmesedler, penne og lister over, hvem der stiller op til kommunal- og regionsrådsvalget.

En af dem, der skulle have fyldt bilen ved rådhuset, er Mette Jakobsen fra Middelfart, der er administrativ leder af valgstedet i den lille by Gelsted.

Hun fortæller, at hendes valgsted klokken ni skal give en status på, hvor mange der har sat deres kryds i den første åbningstime.

- Jeg er lidt spændt på, hvilken virkning det får, og hvor mange der stemmer mellem klokken otte og ni, siger hun.

Der var wienerbrød og rundstykker til de valgtilforordnede i Morten Børup Hallen i Skanderborg før valgstedets åbning. (© DR Nyheder)

I Skanderborg var de valgtilforordnede også mødt tidligt ind på valgstederne for at gøre klar.

Valgsekretær i Morten Børup Hallen Jimmy Lemming fortæller, at han ser frem til de mange timer i hallen med de andre valgtilforordnede.

- Der er rigtig mange, som frivilligt vælger at være med. Selvom det er en lang og hård dag, så er det også en dag, hvor alle går og hygger sig, siger han.

Valgsekretær: De fleste er på job klokken otte

I Sønderjyllandshallen i Aabenraa forventer valgsekretær Morten Jessen-Hansen ikke, at det vil betyde det store for sønderjyderne, at de i år kan stemme en time tidligere.

- De fleste er mødt på arbejde klokken otte, siger han.

Morten Jessen-Hansen håber at se en stemmeprocent på cirka 80 procent på sit valgsted, når valgdagen er ovre.

- Vi plejer at ligge højt, siger han.

Valgstedernes lukketid er som altid klokken 20, og du kan dagen igennem følge valget her på dr.dk.