Ingen valgkamp er rettet mod hver tiende borger på Samsø

39 forskellige nationaliteter bor på Samsø, og hvert tiende borger har udenlandsk statsborgerskab.

De udenlandske arbejdere er blevet en nødvendighed for landbruget på Samsø, siger øens borgmester Marcel Meijer (S). (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Det er den absolutte slutspurt i valgkampen, og hvis politikerne ønsker at fange de allersidste stemmer, kan det være, at de skal have ordbøgerne frem.

I modsætning til et folketingsvalg, behøver vælgerne ikke at have et dansk pas for at få adgang til kommunalvalgets stemmebokse, og på Samsø har hver tiende borger udenlandsk statsborgerskab. Mange af dem kan stemme, og det kan de blandt andet på de konservatives Mette Manstrup.

- Jeg ser dem og møder dem på min egen arbejdsplads og har et utrolig godt indtryk af den indsats, de gør, og den måde hvorpå de falder ind i vores samfund. Det er helt fint og meget naturligt, at de også stemmer, siger hun.

Selv om stemmerne kan være afgørende, har Mette Kamstrup ikke haft et ekstra øje på de vælgere, der ikke taler dansk.

- Jeg må indrømme, at det ikke har været et fokuspunkt, men det burde man nok have valgt, siger hun.

Der findes 309 ikke danske samsinger, med pas fra 39 forskellige lande. En gruppe, som den nuværende socialdemokratiske borgmester, Marcel Meijer, heller ikke har haft en kampagne målrettet mod.

- Jeg har tænkt på det, men de kommer virkelig mange steder fra, så det er ikke så nemt at fange dem alle på en gang, siger han.

I hele landet kan næsten 349.489 udenlandskabe statsborgere stemme. Enten fordi de har statsborgerskab i et EU-land eller har haft bopæl i Danmark de seneste tre år. Ved sidste kommunalvalg brugte kun 34 procent i den gruppe deres stemmer.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk