Vælgere tjekker postkassen: Hvor er mit valgkort?

Flere borgere undrer sig over, hvor deres valgkort bliver af her en uge før valget.

Valgkortet er endnu ikke landet i alle postkasser. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

På tirsdag går Danmark til valg, når der skal vælges nye medlemmer til kommunalbestyrelserne og regionerne. Men selvom der kun er en uge til valget, så har mange borgere endnu ikke modtaget deres valgkort.

En af dem er Ole Ersgaard fra Sorø. Han gik derfor i morges til tasterne, hvor han i Facebook-gruppen "4180 Sorø" spurgte, hvor mange, der ikke havde modtaget deres valgkort.

- Det var af nysgerrighed for at høre, hvor mange, der ikke havde modtaget. Og der er ret mange, der har reageret, siger Ole Ersgaard.

Omkring 50 personer kommenterede på fem timer opslaget. Mange at dem har fået valgkortet, men en del har endnu ikke. Desuden har ikke alle i samme husstand fået, viser kommentarer som: "Min mand har fået sit, men jeg har endnu ikke fået mit, mystisk" og "Ja det kom i sidste uge her. Men min bror mangler".

Ole Ersgaard er oprigtigt bekymret for, at valgkortene ikke når frem i tide:

- Det drejer sig jo om, at så mange som muligt møder op på valgstedet og afgiver deres stemme. For demokratiets skyld. Så vi får så høj en valgprocent som muligt.

Men man skal ikke være bekymret, hvis man endnu ikke har modtaget sit valgkort, lyder det fra Indenrigsministeriet.

- Hvis man ikke har modtaget det torsdag, kan man kontakte sin bopælskommune, siger Christine Boeskov, der er valgkonsulent hos Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Indenrigsministeriet anbefaler, at valgkortet skal være fremme i postkassen fem dage før valget, men det er ikke et krav.

- Der findes faktisk ikke noget frist i loven for, hvornår man skal have modtaget sit valgkort, tilføjer valgkonsulenten.

Så der er fortsat et par dage at løbe på. Og har genboen fået sig valgkort, kan det sagtens være på vej.

- Man kan ikke lovgive om, hvornår posten skal have været ude. Der skal sendes cirka 4,5 millioner valgkort ud og det er klart, at alle valgkort ikke kan komme ud samme dag.

Er uheldet ude – og valgkortet ikke når frem, kan man stadig godt stemme, forsikrer Christine Boeskov:

- Hvis man ikke har fået sit valgkort, kan man alligevel komme ned på sit valgsted og blot medbringe noget legitimation. Det kan være pas, kørekort eller sygesikringskort. Så kan man få lov at stemme alligevel.