Valgforsker: Heino Knudsen kan få formandspost i region uden DF

Enhedslisten er smidt ud, DF er selv er gået, men formandsposten kan stadig gå til S.

Socialdemokraternes Heino Knudsen har ikke noget at frygte i forhold til at få formandsposten i Region Sjælland, lyder det fra forskningschef og valgforsker Roger Buch ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Stolen er blevet hevet væk under Heino Knudsen (S), der ellers blev udråbt som formand for Region Sjælland ovenpå en valgnat, hvor Socialdemokraterne konstituerede sig med Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance og SF.

Men selvom konstitueringsaftale kollapsede, fordi Dansk Folkeparti trak sig og Enhedslisten blev smidt ud, kommer DF under alle omstændigheder til at støtte Heino Knudsen. Også hvis partiet undlader at stemme på det konstituerende møde for det nye regionsråd i morgen, siger valgforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Støtten kommer bare indirekte, forklarer han:

- Det er meget sjældent, partier undlader at stemme i konstitueringssager, men her kan Dansk Folkeparti undgå at udstille en eventuel intern splittelse, siger Roger Buch.

Hans kommentar kommer efter flertallet bag Heino Knudsen forsvandt, da socialdemokraten selv smed Enhedslisten ud af konstitueringsaftalen sidst på eftermiddagen i går, og Dansk Folkeparti efterfølgende trak sig fra aftalen.

Mandatkabalen

- Hvis vi forestiller os, at Dansk Folkepartis seks mandater undlader at stemme, så har Heino Knudsen stadigvæk flere end Venstres Jacob Jensen, der kun kan mønstre 15 mandater uden Dansk Folkepartis stemmer. De 15 stemmer kommer fra Venstre, konservative og de radikale, siger Roger Buch.

Over for de 15 står Heino Knudsens 20 fra socialdemokraterne, SF, Enhedslisten og Liberal Alliance.

- Som billedet ser ud nu, vil der være flertal for Heino Knudsen, siger Roger Buch.

Kilder i DF's bagland oplyser overfor DR Sjælland, at de overhovedet ikke bakker op om at konstituere sig sammen med Enhedslisten. Det er det, der giver den interne splittelse i gruppen.

Kan lægge låg på splittelse

Til det siger valgforsker Roger Buch:

- Hvis man har en intern splittelse i gruppen (DF, red.) over den den konstitueringsaftale, man har lavet, og det i virkeligheden er baggrunden for, at man reagerer så kraftigt på de her udtalelser fra nogen fra Enhedslisten, så er det en måde at lægge låg på den splittelse.

En fed løgn

DF'erne var utilfredse med udtalelser fra Enhedslisten om, at partiet ønsker halalkød på sygehusene og brochurer på arabisk til syge indvandrere. Det var det, der fik Heino Knudsen til at smide Enhedslistens tre medlemmer ud af konstitueringsaftalen.

Men gruppeformand for Enhedslisten, Bruno Jerup, kalder det en fed løgn, at Enhedslisten har krævet halalkød og arabiske brochurer på sygehusene.

Bruno Jerup mener, at Dansk Folkeparti bruger uenighed om halalkød som bekvem undskyldning, for at smutte fra den aftale partiets to forhandlere indgik på valgnatten og dermed sikrede Heino Knudsen formandsposten.

Peter Jacobsen fra DF sagde i går aftes til DR Sjælland, at han måske var lidt for hurtig til at indgå konstitueringsaftalen:

- Vi var grebet af den euforiske stemning på valgnatten. Måske ender vi med at undlade at stemme, sagde han.

Hvorvidt DF kommer tilbage i folden eller ej, vil gruppen tage stilling til på et møde i morgen, oplyser Peter Jacobsen.

Dansk Folkepartis gruppeformand Gitte Simoni siger, at der ikke er aftalt møder med Venstre - partiet vil nu tænke sig rigtig godt om:

- Men alt kan ske i politik, siger hun.

Heino Knudsen (S) selv tager det tilsyneladende med sindsro. Han tror og håber, at DF vender tilbage:

- Der ligger en rigtig god aftale som Dansk Folkeparti er glade for.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk