Personlige konflikter trækker borgmesterkampen i Slagelse i langdrag

Flere partier kæmper fortsat om borgmesterposten i Slagelse.

Klokken 2.48 på valgnatten meddeler John Dyrby Paulsen (A) på Slagelse Rådhus, at han bliver ny borgmester i kommunen. Men alt er usikkert nu, hvor de Radikale og Liberal Alliance ikke længere blot forhandler med Socialdemokratiet. (Foto: © Claus bech, Scanpix)

Først lå det lige til højrebenet, at Socialdemokratiets John Dyrby Paulsen skulle være ny borgmester i Slagelse.

Men siden er der igen opstået tvivl om, hvem der skal have de gyldne kæder i kommunen, når kalenderen skifter til 2018.

Socialdemokratiet er det største parti i kommunen efter valget med 12 ud af 31 pladser. Dermed skal der findes yderligere 4 mandater, hvis John Dyrby Paulsen skal være borgmester. Det kan han ikke uden støtte fra enten Liberal Alliance eller de Radikale, der begge kan sidde med det afgørende mandat i kommunen.

Troels Brandt fra De Radikale har sat sig sammen med Venstre og Dansk Folkeparti for at forhandle om en bredere konstituering. Troels Brandt har også flirtet med tanken om selv at gå efter borgmesterkæden.

I går morges blev de radikale væk fra konstitueringsmødet med de røde partier.

Og så er der Liberal Alliance, hvor Villum Christensen ellers har støttet socialdemokraten, men nu er indkaldt til forhandlinger med Venstres nuværende borgmester, Stén Knuth.

De to har ellers et noget anstrengt forhold. Liberal Alliance tilkendegav allerede i august, at de ikke kunne pege på Stén Knuth som borgmester på grund af uenigheder om et brintbusprojekt, som borgmesteren valgte at trække stikket på.

Anden Venstre-mand kan løbe med posten

Konstitueringsprocessen er altså trukket i langdrag i den vestsjællandske kommune. John Dyrby Paulsen skrev i aftes i en besked til DR Nyheder, at ”alle arbejder konstruktivt med et bredt forlig” og at ”det selvfølgelig ikke skal forhandles på plads i nattens mørke”.

I beskeden understregede han også, at der stadig var en ”åben invitation til alle partier” til at komme og forhandle.

- Slagelse Kommune har simpelthen brug for, at vi venter, til det bliver lyst. Fire år med aftaler i mørket er ikke værdigt for kommunen. Så vi fortsætter i morgen på det brede samarbejde, skriver han.

Venstres Sten Knuth fik et flot valg i Slagelse, men personlige konflikter mellem ham og Villum Christensen betyder, at LA ikke vil støtte ham som borgmester. Det kan derfor ikke afvises, at Villum Christensen kan støtte en anden Venstre-kandidat.

- Hvis Venstre træffer den beslutning, bliver det sandsynligvis den nuværende gruppeformand Knud Vincents, der bliver Venstres kandidat, vurderer DR Nyheders politiske korrespondent, Christine Cordsen.

Flere kilder oplyser, at Liberal Alliance på Christiansborg er imod, at Villum Christensen sikrer en socialdemokrat borgmesterposten i Slagelse.