Rod i aftale i Slagelse: De blå siger nej og Enhedslisten vil ikke

V og DF tror ikke på aftale mellem S og LA i Slagelse. Enhedslisten sår også tvivl om deleordning.

Henrik Brodersen fra Dansk Folkeparti i Slagelse siger, at partiet ikke bare tager imod posten som viceborgmester, fordi partiet slet ikke har været med inde over forhandlingerne om deleordningen. DF skal første kende betingelserne. (Foto: DR Nyheder)

Den politiske uro i Slagelse Kommune er slet ikke forbi, selvom Socialdemokratiet og Liberal Alliance vil dele borgmesterposten mellem sig.

Venstre og Dansk Folkeparti er rystede over, hvordan det politiske spil foreløbig er endt.

Og begge partier tvivler på, at det er en holdbar løsning på rådhuset, der siden kommunalvalget har manglet at sætte navn på den nye borgmester.

I eftermiddag trådte John Dyrby Paulsen (S) og Villum Christensen (LA) frem foran pressen og fortalte, at de var blevet enige om at dele borgmesterposten.

De første to år tager socialdemokraten, hvorefter kollegaen fra Liberal Alliance sætter sig i stolen på borgmesterkontoret.

Men formanden for Venstre i Slagelse, Knud Vincents, har ikke opgivet at finde en anden løsning, selvom aftalen skal endeligt vedtages i morgen eftermiddag.

Liberal Alliance og Socialdemokratiet deler borgmesterkæden i Slagelse. Fra 1. januar tager John Dyrby Paulsen (S) (TH.) rorpinden. I 2020 overtager Villum Christensen (LA) posten. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix og Claus Bech © Scanpix)

Var ikke informeret om aftale

Knud Vincents havde slet ikke hørt om aftalen, før John Dyrby Paulsen og Villum Christensen fortalte om det til medierne.

- Jeg er meget overrasket. Og indtil det sidste søm er slået i, kæmper jeg til det sidste. Det er først i morgen klokken 15.00, at det her skal vedtages på et byrådsmøde, siger han.

En aftale om at dele borgmester-posten i porten er ikke juridisk bindende, har Tilsynsrådet tidligere afgjort.

Derfor kan John Dyrby Paulsen i princippet blive siddende, hvis han ikke vil overlade posten til Villum Christensen efter de to år.

Knud Vincents vil derfor fortsat kæmpe for en anden konstituering i kommunen og en meget bredere aftale.

- De har jo ikke delt borgmesterposten. Den, der bliver valgt som borgmester, vælges for fire år. Det kan godt ske, de har lavet en aftale om noget andet. Men det tvivler jeg meget på, siger Knud Vincents.

- Jeg kan ikke forstå, at Liberal Alliance synes, de kan gøre det bedre sammen med SF og Enhedslisten, siger Knud Vincents om det flertal, der står bag aftalen i Slagelse.

Enhedslisten i Slagelse, som er med i aftalen om en deleordning, tvivler på aftalen, siger Enhedslistens Thomas Clausen til altinget.dk.

Han afviser at have lovet at stemme på Villum Christensen efter to år.

- Det ser vi på til den tid, siger han.

DF vil ikke godkende aftale

Også hos Dansk Folkeparti i Slagelse er der hovedrysten over aftalen mellem S og LA.

DF kan slet ikke blåstemple aftalen, siger formand Henrik Brodersen.

En del af aftalen mellem John Dyrby Paulsen og Villum Christensen betyder, at Dansk Folkeparti får posten som viceborgmester i hele perioden.

Men den del har Brodersen slet ikke været inde over, siger han til DR Nyheder. Og han vil derfor ikke godkende planen, før han kender betingelserne for at få viceborgmesterposten.

- Det er bare blevet sneget ind ad bagdøren. Vi kan ikke bare sige ja. Hvis aftalen så falder til jorden, fordi vi takker nej til viceborgmesterposten, så bliver det først kompliceret.

- Jeg er dybt overrasket over, at man har valgt denne løsning. Der er noget, der tyder på, at den ikke rigtig er levedygtig. Man kan ikke bare sige, at en anden skal være borgmester efter to år, siger Henrik Brodersen.

Han er overbevist om, at det her handler om, at Villum Christensen vil have magten for enhver pris.

I aftes forsøgte Venstre at få støtte fra Villum Christensen ved at stille med to andre borgmesterkandidater. Nemlig Knud Vincents fra Venstre eller Ann Sibbern fra Dansk Folkeparti. Den løsning blev afvist.

Slagelses nuværende Venstre-borgmester, Stén Knuth (V), siger til TV ØST, at han tvivler meget på aftalens grundlag.

- Det kan godt være, de bliver enige om, at de skal bytte om to år, eller hvad det er, de to kammerater så er blevet enige om. Men det er jo også sådan, at det er et flertal i byrådet, der skal acceptere de grunde.