Maja, Nikolaj og Anna ved meget lidt om lokalpolitik: "Det er tungt og tørt"

Mange unge stemmer ikke til kommunalvalget. Politikerne fanger ikke vores opmærksomhed, lyder det fra tre unge fra Sønderborg.

(Foto: Anne-Marie Lindholm © (c) DR)

Mia Petersen, Nikolaj Ebsen Sørensen og Anna Hyllested Johansen er tre unge mennesker, der alle bor og studerer i Sønderborg. Og så er de en del af en kedelig statistik.

Når vi går til valg 21. november for at beslutte, hvem der skal forvalte vores kommunes penge de næste fire år, så er der nogen, der bliver hjemme. En del af dem er unge, der lige er flyttet hjemmefra.

Interessen blandt de unge fra Sønderborg er da heller ikke overvældende.

Anna Hyllested stemte kun, fordi der var nogle andre, der tog med hende med til valglokalet ved det seneste valg.

For Nikolaj Ebsen Sørensen er det derimod en pligt at stemme, som han tager ret alvorligt – selvom kommunalvalget ikke er det, der interesserer ham mest.

Mia Petersen er førstegangsvælger til et kommunalvalg.

Ens for dem alle er, at de synes, kommunalvalg og lokalpolitik er tungt, kedeligt og svært at sætte sig ordentligt ind i. De er simpelthen i tvivl om, hvad det rager dem.

- Jeg ved faktisk ikke så meget om kommunalpolitik. Det er ikke det jeg har brugt det meste af min tid på. Jeg ved faktisk ikke engang, hvem der er borgmester i Sønderborg Kommune, siger Anna Hyllested, mens hun griner forlegent.

Mia Petersen er helt på bølgelængde. Det er slet ikke noget, hun har gået op i. Spurgt til, hvad hun tænker, når der bliver sagt kommunalpolitik, lyder svaret:

- Øh, jeg er blank.

Unge stemmer mindre end gennemsnittet

De er ikke alene om den manglende interesse.

Ved valget i 2009 steg valgdeltagelsen blandt de unge, men det var stadigvæk kun knap 56 procent af de 22-25-årige, der valgte at sætte et kryds.

Det er noget under gennemsnittet på 71,9 procent.

Nikolaj Ebsen Sørensen er 25 år og bor og studerer i Sønderborg. Han er vokset op i en familie, der går op i politik. Derfor stemmer han til valg. Men han interesserer sig ikke særlig meget for kommunalpolitik. (Foto: Katrine Holler © (c) DR)

Nikolaj Ebsen Sørensen mener, at en stor del af problemet med den lave valgdeltagelse er, at politikerne simpelthen ikke gør nok for at være tilgængelige og synlige for de unge mellem valgkampene.

- Der sker en masse op til et valg, men i det daglige skal det nok være lidt lettere at følge med i, hvad det egentlig er, de laver i byrådet, siger han og fortsætter:

- Jeg ved godt, at man kan gå ind på en eller anden hjemmeside og finde referater og sådan noget. Men jeg får i hvert fald ikke kigget på det.

Mia Petersen og Anna Hyllested er enige i, at det kunne være fedt, hvis politikerne var bedre til at fortælle om, hvad der sker. Og det må meget gerne ske på de sociale medier.

- Hvis der kom ét opslag på Instagram om dagen med fakta om en gruppe politikere, der har gjort noget konkret for vores kommune, så ville jeg lægge mærke til det, siger Anna Hyllested.

Mia Petersen er 20 år og studerer og bor i Sønderborg. Det er første gang, hun har mulighed for at stemme til kommunalvalget. (Foto: Katrine Holler © dr)

En stor del af forklaringen på de unges manglende interesse skyldes også, at de slet ikke er klar over, hvad det er, lokalpolitikerne sidder med.

Da det først er blevet forklaret for dem, har de masser af ønsker til politikerne i Sønderborg Kommune.

- Jeg ville gerne have nogle flere uddannelsesmuligheder i byen, siger Mia Petersen, og Anna Hyllested supplerer:

- Der skal også være nogle jobs, så jeg har mulighed for at blive her, når jeg er færdiguddannet. Ellers er der ikke en grund til, at jeg skal starte en familie hernede, siger hun.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk