Det er på spil i Sorø

En lille kommune med vækst og fremgang.

(Foto: © Holbergteatret, Holbergteatret)

Her i det smukke midtsjællandske søland nyder 29.595 indbyggere fordel af århundreders tradition for undervisning og administration.

Udviklingen har i høj grad været centreret omkring Sorø Akademi, og et nyere skud på kundskabstræet er Mærsk Mc-Kinney Møllers Videnscenter for unge naturvidenskabstalenter fra hele landet.

Region Sjælland har hovedkvarter i Sorø med flere hundrede administrative medarbejdere, landboorganisationen Gefion har sit rådgivningscenter, og i Dianalund bidrager privathospitalet Filadelfia med omkring 800 arbejdspladser.

Loading preview...

Og arbejdspladser bliver der flere af i Sorø Kommune. På fem år er der kommet 550 nye fuldtidsstillinger i kommunen, over 300 nye borgere, og med planer om 200 nye boliger over de næste to år bliver der plads til endnu flere.

Mange års rødt styre afløst af fire blå år

Efter 24 år med den socialdemokratiske borgmester Ivan Hansen, fik Sorø ved seneste valg den konservative borgmester Gert Jørgensen, der havde sat alt ind på at få borgmesterkæden. På papiret konstituerede samtlige partier sig efter valget, men reelt har der ikke været samarbejde over midten. Det blå flertal har truffet samtlige beslutninger, mens socialdemokraterne ikke har lagt stemmer til et eneste budgetforlig.

Loading preview...

Det nye borgerlige styre i Sorø lagde ud med store besparelser for at rette op på en skrantende økonomi. Det har ramt en række kernevelfærdsområder som børnepasning og ældre. Til gengæld er Sorø kåret som den kommune, der har det bedste erhvervs-image i landet.

Gert Jørgensen har overtaget borgmesterkontoret efter en mangeårig bykonge, men han har også sørget for at være meget synlig, og er gerne den, der klipper snore ved enhver indvielse.

Afhoppere og eksklusion

De konservative har mistet et medlem i løbet af valgperioden. Johannes Lumholt valgte at forlade partiet i forbindelse med EU-afstemningen om retsforbeholdet, da han var uenig med partiets linje. Efter et halvt år som løsgænger valgte han at blive medlem af Nye Borgerlige, som for første gang optræder på stemmesedlen ved kommunalvalget i Sorø.

Loading preview...

Venstre har tidligere døjet med intern uro i partiet, og denne gang har de tæt på valgkampen ekskluderet Birgitte Hansen, der ikke fulgte partilinjen. Hun er nu løsgænger. Socialdemokraterne har været ude i kampvalg for at vælge en spidskandidat for et år siden, og spørgsmålet er om Anne Madsen har positioneret sig godt nok til at vinde magten tilbage i Sorø.

Frygten for en øjebæ i det gamle Sorø

Sorø Kommune har købt en tom byggegrund, hvor en bygherre vil opføre en etageejendom, som skal være én etage højere end det tilladte i lokalplanen. Sagen om ”Fakta-grunden” kan meget vel blive en del af valgkampen, hvor frygten for en ny øjebæ, der skæmmer det gamle Sorø, står overfor ønsket om nyt byggeri, vækst og fremgang. Derudover bliver det en diskussion om hvorvidt der bliver gjort nok for kernevelfærden.

Loading preview...