Stolen vakler under formandskandidat i Region Sjælland efter DF-exit

En konstitueringsaftale kollapsede, da DF trak sig og Enhedslisten blev smidt ud.

Flertallet bag Heino Knudsen er væk, efter at dagens konstitueringsaftale faldt til jorden. (Foto: casper christoffersen © Scanpix)

Stolen vakler under Heino Knudsen (S), som går efter at blive ny formand for regionsrådet i Region Sjælland.

Flertallet bag Heino Knudsen - som bestod af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance og SF - er nemlig væk, efter at han selv smed Enhedslisten ud af konstitueringsaftalen sidst på eftermiddagen og Dansk Folkeparti efterfølgende trak sig fra aftalen.

Dansk Folkeparti forlod flertalsgruppen i protest mod udtalelser fra Enhedslistens Ursula Dietrich Pedersen, der blandt andet talte for at udvide muligheden for at få halalkød på de sjællandske sygehuse.

Det har ikke været muligt for DR Nyheder at få en kommentar fra Dansk Folkepartis Peter Jacobsen. Men til TV Øst bekræfter han, at partiet har forladt aftalen.

- Vi har på et politisk møde her i eftermiddag besluttet at melde os ud af konstitueringen med de andre partier. Årsagen er nogle kradse bemærkninger fra Enhedslisten, som har gjort os usikre på, hvad vi egentlig var i gang med at gøre, siger han til TV ØST.

Forventer at DF genindtræder

Heino Knudsen havde ellers kort før DF's exit smidt Enhedslisten ud af konstitueringsgruppen.

- Hvis jeg fornemmer uro i de andre partiers bagland, så er det min opgave, som leder af konstitueringsgruppen, at skabe tryghed for alle partierne, sagde han tidligere på dagen til DR Nyheder.

Heino Knudsen tror derfor også, at Dansk Folkeparti vil genindtræde i aftalen.

- DF har meldt ud at de ikke vil være med på grund af Enhedslisten, og nu er Enhedslisten ikke med længere, så jeg kan ikke se nogen grund til, at de ikke skal komme tilbage i samarbejdet. Der er lavet en stærk politisk aftale, som DF har haft stor indflydelse på, siger Heino Knudsen her til aften til DR Nyheder.

Heino Knudsen vil ikke komme nærmere ind på, om de forskellige udmeldinger i dag har krydset hinanden, så der er tale om en misforståelse mellem S og DF. Han vil dog ikke fortælle, om han efterfølgende har talt med DF.

- Det ser ud om om, at de har holdt møde, inden vi kom med udmeldingen om Enhedslisten. Jeg kan sige, at DF ikke udelukker et samarbejde, og det er der heller ingen grund til, siger Heino Knudsen.

DF er gået i tænkeboks

Peter Jacobsen fra Dansk Folkeparti understreger over for TV ØST, at man ikke skal se partiets beslutning som et politisk skift af side.

- Umiddelbart så tænker jeg nu, at vi vælger at stå udenfor aftaler. På et tidspunkt skal vi vælge, hvem vi vil stemme på som regionsrådsformand. Det vil vi bruge nogle dage på at tænke over - men lige nu vil vi stå frit, siger regionsrådspolitikeren.

Dansk Folkeparti fik 6 mandater til regionsrådet. Sammen med Socialdemokraternes 14, Enhedslistens 3, SF's 2 og Liberal Alliances ene mandat havde de sammen 26 mandater.