Stor forskel på kommunernes udgifter til idræt

Den mest idrætsbegejstrede kommune bruger syv gange så mange penge på idræt som den kommune, der bruger mindst.

(Foto: Thomas Overgaard Nielsen © DR Nyheder)

Hver torsdag træner Helle Wagner Holm en flok unge piger i gymnastik i Sorø Idrætsforening.

Træningen tager halvanden time – men undervejs skal pigerne flytte lokaler tre gange.

- Det er simpelthen ikke godt nok, siger John Christoffersen, der er formand i idrætsforeningen.

Efter en halv times gymnastik, skal pigerne op i gymnastiksalen ovenpå. Da står håndboldholdet nemlig klar til at overtage hallen.

Men her er der ikke plads til dem alle sammen på én gang, så holdet må dele sig.

- Vi gør det i dag, at de høje går i kælderen med mig og tager opstilling dernede. Og de andre bliver med Dorthe heroppe, råber træner Helle Wagner Holm til gymnastikpigerne

Hun er langt fra tilfreds med forholdene.

- Jeg synes, det er helt vanvittigt, at det er de forhold vi har at træne under, siger Helle Wagner Holm.

Blandt de kommuner, der bruger mindst

Sorø er en af de kommuner i Danmark, der bruger færrest penge pr. indbygger på idræt. Ifølge tal fra idrætsforeningernes hovedorganisation, DGI, har Sorø Kommune gennemsnitligt brugt 415 kr. om året på idræt pr. indbygger over de seneste fem år.

Listen over kommunernes udgifter til idræt viser store forskelle. Allerød Kommune, der er den kommune, der bruger mest, har i snit brugt over fire gange så mange penge pr. indbygger på idræt - helt præcist 1836 kr.

Det vidner om, at mulighederne for at udøve idræt er meget forskellige, alt efter hvor man bor i landet, mener DGI.

- Jeg kan ikke forestille mig der er kommuner, hvor man bruger fem gange mere på folkeskolen eller fem gange mere på ældrepleje end der, hvor man bruger mindst. Så det her er en uhørt høj forskel, siger Søren Møller, der er formand for DGI.

Træner under en trappe

I kælderen træner pigerne under en trappe. Det er foreningen selv, der har valgt modellen, hvor holdet flytter rundt i løbet af træningen. Men det er ikke med deres gode vilje.

- Vi har hold, der træner på vanvittige tidspunkter, vi har hold, der skal flytte haller flere gange. Vi har hold, der ikke er blevet til noget, vi har hold, hvor vi må træne flere hold samtidig Det er ikke tilstrækkeligt. Der mangler simpelthen halkapacitet, siger John Christoffersen fra Sorø Idrætsforening.

Formanden for kultur- og fritidsudvalget i Sorø Kommune, Jørgen Larsen, undrer sig over, at Sorø Kommune ligger hvor den gør på DGI’s liste.

- Jeg synes, vi gør rigtig meget for vores idræt og for vores frivillige, siger Jørgen Larsen.

Kommunen: Foreninger må samarbejde noget mere

Han efterlyser mere samarbejdsvillighed fra foreningerne.

- Det er næsten umuligt at gøre alle tilfreds. Ønskerne er uendelige. Vi har gjort alt i vores magt for at prøve at løse det her problem (med fordelingen af timerne i hallen, red.). Og det har vi ikke kunnet løse til foreningernes fulde tilfredshed, siger Jørgen Larsen.

I idrætsforeningen kan John Christoffersen godt genkende problemet med at samarbejde. Men han mener, det skyldes, at der er for få midler at samarbejde om i det hele taget.

- Det er klart, at når vi alle sammen slås om de samme haltider, så bliver der ikke givet ved dørene, for man kæmper for sin egen forening, siger foreningsformanden.

(Foto: Thomas Overgaard Nielsen © DR Nyheder)

Private sponsorer er med til at betale

Gymnastikpigerne skal videre til tredje og sidste træningssted. Træneren ærgrer sig over, at de ikke kan starte og slutte samme sted.

- Hvis vi bare havde halvanden time, et sted, hvor der er varme på, drømmer træner Helle Wagner Holm.

Når der er så stor forskel på, hvor mange penge kommunerne bruger på idræt, så skyldes det blandt andet, at det i nogle kommuner i højere grad er private, der spytter i bøssen til for eksempel en ny sportshal.

- Det afspejler historiske og kulturelle forskelle. Det er blandt forskellen på, om det er lokale kræfter, der har bygget faciliteterne, eller om det er kommunale faciliteter fra velfærdsudbygningen i 60’erne og 70’erne, siger Henrik Brandt, der er idrætsforsker og direktør for Idrættens Analyseinstitut.

Kommuner, hvor private betaler en stor del af idrætsgildet, bruger logisk nok færre penge fra det kommunale budget.

I Sorø fortæller udvalgsformand Jørgen Larsen, at frivillige sponsorer netop har bidraget til ny kunstgræsbaner til fodboldspillerne. Og at der på næste års budget er sat flere penge af til idrætten.

- Idrætslivet er uudtømmeligt. Jeg er sikker på, de kunne bruge alle de penge, vi kunne tilføre dem. Vi har bare ikke flere penge end dem, vi bruger lige nu. Det er ikke fordi vi ikke har lyst, siger Jørgen Larsen.