Politiker: Dobbeltmandat gav bedre forhold for nye forældre

Hver tiende, der stiller op til kommunalvalg, er også på stemmesedlen til regionsrådsvalget i Hedensted, Vejle, Kolding, Fredericia og Billund.

Holger Gorm Petersen fra Nye Borgerlige er valgt ind i både byrådet i Vejle og Region Syddanmark. (Foto: Dr Fyn)

Arbejdsbyrden risikerer at blive stor for de politikere, der både stiller op til kommunalvalget og til regionsrådet.

Dem er der flere af i Hedensted, Vejle, Kolding, Fredericia og Billund. Her er hver tiende, der stiller op til kommunalvalg, også på stemmesedlen til regionsrådsvalget.

Med politikerarbejdet følger mange møder og dagsordener, der skal læses, men hvis politikerne kan klare det, kan det være en fordel at sidde begge steder.

Holger Gorm Petersen fra Nye Borgerlige sidder både i byrådet i Vejle Kommune og i regionsrådet i Syddanmark.

Med et sæde i begge råd blev han opmærksom på, at regionerne udskriver patienter og fødende meget hurtigere end tidligere.

Det har blandt andet medvirket til, at Vejle Kommune har vedtaget, at de nybagte forældre får et hurtigere besøg fra sundhedsplejersken end tidligere.

- Jo før man kan tage højde for ting i forslag, jo nemmere er det at påvirke dem. Derfor giver det rigtig god mening at sidde begge steder, siger Holger Gorm Petersen.

Dobbeltmandater
  • I Hedensted, Vejle, Kolding, Fredericia og Billund Kommuner er det cirka hver tiende, der stiller op til både region og byråd.
  • En del står dog så langt nede på stemmesedlen, at der er ringe sandsynlighed for, at de bliver valgt begge steder.

Helene Helboe Pederse, samfundsforsker ved Aarhus Universitet, advarer dog om, at arbejdsbyrden kan blive stor, selv om hun sagtens kan se fordelene ved at samle information sammen flere steder.

- Fordelen kan være, at man er bedre informeret om, hvad der foregår på begge niveauer. I nogle sager, særligt på sundhedsområdet, arbejder kommune og region tæt sammen, siger hun.

Politikere skal dog tænke sig godt om, før de stiller op til valg i begge råd.

- Det er en stor arbejdsbelastning at påtage sig at skulle holde øje med alle arbejdsområder, siger Helene Helboe Pedersen.

Holger Gorm Petersen har taget konsekvensen af, at det er meget arbejdskrævende at sidde i både byråd og regionsråd. Han har sagt sit arbejde op, så han kan koncentrere sig om de politiske poster.