Stemmesluger Villy Søvndal raser: Sat udenfor døren i Region Syddanmark

Villy Søvndal har haft et fantastisk valg i Region Syddanmark. Men han er sat udenfor indflydelse af formand Stephanie Lose (V).

SF's Villy Søvndal (SF) er rasende over ikke at blive inviteret (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Dumt. Primitivt. Plat.

Det er nogle af de ord, som den tidligere udenrigsminister og spidskanditat for SF, Villy Søvndal, sætter på situationen i Region Syddanmark på valgnatten.

For som det eneste parti blev SF sat udenfor døren, da regionsrådsformand Stephanie Lose (V) inviterede til konstituerings-forhandlinger i Region Syddanmark.

- Ja, jeg føler mig dårligt behandlet. Det er simpelthen børnehavemanér at lukke nogen udenfor på den måde. Det er så tydeligt et tegn på magtfuldkommenhed, som det kan være, siger Villy Søvndal.

Stemmesluger i Region Syddanmark

SF og Villy Søvndal har ellers haft et godt valg i Region Syddanmark. Partiet har sikret sig seks mandater og 13,7 procent af stemmerne.

Villy Søvndal har særligt slået på, at der skulle ryddes op i regionen efter flere år med turbulens i både den betændte ambulancesag og sagen om den forhenværende regionsrådsformand, Carl Holst, der brugte en regionsrådsmedarbejder i sin personlige valgkamp tilbage i 2015.

Den skarpe retorik har fået konsekvenser, medgiver Stephanie Lose (V), da hun blev spurgt til, hvorfor SF blev sat udenfor døren.

- Det er klart, at når man i tre måneder har hørt på, at mit parti Venstre skulle være præget af magtfuldkommenhed, mangel på vilje til at rydde op, kammerateri og vennetjenester, så har det konsekvenser. Derfor mener jeg, at vi skal bruge tid på at opbygge et tillidsfuldt samarbejde, siger hun.

Bred konstituering - uden SF og Enhedslisten

Venstre har sikret sig 14 mandater, og har dannet en bred konstituering med S, RV, DF, LA og DF. Som før kommunalvalget får Poul-Erik Svendsen (S) næstformandsposten, og Thies Mathiesen fra DF bliver 2. næstformand.

- Vi har tradition for et godt samarbejde på tværs, og derfor er jeg meget tilfreds med aftalen. Det tegner godt for de kommende udfordringer med sundhedsvæsenet og udviklingen af psykiatrien, siger Stephanie Lose (V).

Enhedslisten har bedt om en tænkepause i forhold til at deltage i aftalen. Alt imens står Villy Søvndal og SF tilbage.

- Jeg synes netop, at Venstres opførsel signalerer den magtfuldkommenhed, jeg har talt om før. Men lad os håbe, at de ikke valgperioden ud fortsætter med at handle så dumt som i aften, siger Villy Søvndal og fortsætter:

- Heldigvis er et demokrati kendetegnet ved en stærk opposition. Og det får Region Syddanmark med os, siger han.

Facebook
Twitter