De små skoler i Syddjurs har fået færre penge efter politisk aftale

En ny fordeling af pengene gør det svært for de små skoler i lokalsamfundet at overholde budgettet.

Det er blevet sværere at få budgettet til at hænge sammen på de små skoler i Syddjurs Kommune, da pengene bliver fordelt per elev og ikke per klasse. (Foto: martin sylvest andersen © Scanpix)

De små skoler bliver udsultet.

Det mener flere af de små skoler i Syddjurs Kommune, siden et bredt politisk flertal besluttede at ændre på måden, som man fordeler pengene til skolerne.

På en af kommunens mindste skole, Mørke Skole, har de med kun 230 elever kæmpet for at få budgettet til at hænge sammen, fortæller formand for skolebestyrelsen Ann Ring.

- Budgettet på Mørke Skole er i den grad stramt. Vi forsøger at holde os inden for budgettet, fordi det skal vi, men hver eneste krone bliver vendt og drejet, siger hun.

Skolen har blandt andet sagt farvel til fire lærere og skåret et halvt år af svømmeundervisningen i 4. klasse.

Det er sket, fordi skolerne før fik et beløb for hver klasse, men nu har skolerne i et år fået tildelt penge for hver enkelt elev.

Det er et problem for Mørke Skole, hvor de har lave klassekvotienter, fortæller Ann Ring.

- Den samlede sum per klasse bliver meget mindre, men det koster jo det samme at drifte en klasse. Læreren skal have det samme i løn og samme timer som tidligere, så på den måde giver det en skæv fordeling, mener hun.

På kommunens største skole, Hornslet Skole, er synspunktet et andet.

Det er den skole, der har færrest penge per elev, men med den nye tildelingsmodel har de nu fået lidt flere penge at gøre med, fortæller Lise Ebdrup.

- Før puttede vi flere elever i klassen og skar på lejrskolen og lederkapaciteten. Den nye model er bare en udjævning af en noget skæv model, der var før, siger hun.

Lise Ebdrup efterlyser tid til at få modellen til at virke, da hun mener, at der bliver rodet med folkeskolen i tide og utide.

Jørgen Brøgger, medlem af familie- og institutionsudvalget for de konservative, mener, at der skal findes en bedre løsning.

- Når 28 elever går ud og 14 kommer ind, så skal de finde 800.00 kroner til at drive den samme skole. Når vi har besluttet, at vi vil have skoler i lokalsamfundet, så skal man også give dem økonomi til det, siger han.

Jørgen Brøggers kollega i udvalget Helle Røge fra SF er enig i, at der skal kigges på den nye model. Hun mener, at det også var uretfærdigt før.

- Da var det de store skoler, der blev udsultet, og nu er det de små, så det skal vi se på i foråret, siger hun.

Facebook
Twitter