Morten Hougaard bor på en grusvej: Internet er for dårligt til at sende mails

Byrådspolitikere kalder det "fuldstændig gak-gak" at seneste pulje blev uddelt i København og vil råbe Christiansborg op.

Morten Hougaard bor 950 meter nede ad en grusvej og er derfor en af dem, der blev forbigået, da der blev lagt fibernet i sommer. (© (c) DR)

E-boks, netbank, Facebook og forældreintra. Mere og mere kommunikation foregår over internettet.

Men det er ikke alle, der har mulighed for at have en stabil netforbindelse derhjemme. En af dem er Morten Hougaard fra Hyllested Skovgårde i Syddjurs Kommune.

- Det er enormt svingende. Nogle dage kan vi ikke engang sende en mail, siger han.

I sommer blev der ellers lagt fibernet flere steder i Syddjurs Kommune, men Morten Hougaard var ikke en af de heldige.

- Det har jeg det rigtig skidt med, og det er der mange der har. Fordi vi bor 950 meter nede ad en grusvej, kan vi ikke komme med, det vil koste en egenbetaling på 225.000 kroner, siger Morten Hougaard.

Vil lægge pres på regeringen og puljer

Byrådsmedlem fra Socialdemokratiet, Jan Fischer, mener, at kommunen bør sørge for, at alle borgere får mulighed for at gå på nettet derhjemme.

- Vi er interesseret i tilflytning og erhverv. Altså må det være en kommunal opgave, at der er net over det hele, og det vil socialdemokraterne arbejde for, siger han.

En kommune kan dog hverken udbyde bredbånd og eller give økonomisk støtte til andres bredbåndsprojekter, men Jan Fischer vil lægge pres på Christiansborgpolitikerne.

- Da vi er blevet digitaliseret, bør det være en statsopgave. Nettet skal ud til den sidste matrikel i Syddjurs, siger han.

Borgmester Claus Wistoft (V) siger, at han er enig i, at bredbånd skal ud til alle.

- Det er fortidens synder, som vi laver kæmpestore reparationer på, siger han og forklarer, at kommunen arbejder på, at kommende bredbåndspuljer skal gives til de områder, hvor der er ikke kommer bredbånd via de kommercielle veje.

- Vi har presset voldsomt på, at bredbåndspuljen skal ud, hvor der ikke er kommerciel bæredygtighed. Den seneste pulje blev stort set uddelt i København, og det skriger til himlen som fuldstændig gak-gak, siger han.

Tjek dit net

  • En opgørelse fra Energistyrelsen viser, at de sjællandske kommuner har dårligst bredbåndsforbindelse.

  • I alt 71 procent af bopælene i Region Sjælland har adgang til mindst 100 Mbit/sekundet. Værst står det til i de sydsjællandske kommuner Stevns, Faxe og Lolland.

  • Region Syddanmark er længst fremme. Her har 89 procent af husstandene adgang til 100 Mbit download per sekund. For landet generelt er tallet 85 procent.

  • Du kan selv tjekke din netforbindelsen på tjekditnet.dk.

Facebook
Twitter