Cold Hawaii: Kritiske surfere frygter fortsat for Nordeuropas bedste surfspot

Utilfredse surfere kritiserer kompromis om, at ny vindmølle ved Hanstholm kan stoppes i surfvejr.

Mens de fleste i Thy overvejer, hvem de skal stemme ind i den nye kommunalbestyrelse i Thisted Kommune, så har en gruppe surfere helt mistet tilliden til politikerne og deres evne til at forvalte brandet Cold Hawaii.

- Politikerne siger, at vi skal gøre mest ud af det og høste af det her brand. Men man har ikke forstået, at man skal også investere i det, siger Anette Quistgaard, næstformand i Save Middles.

Foreningen Save Middles er dannet i protest mod planerne om at rejse store vindmøller øst for Hanstholm Havn. Det vil ødelægge det bedste surfspot på hele Thykysten, Middles, mener folkene bag.

- Det er vindstyrke og vindretninger, der bestemmer, hvor man sejler. Men den rapport viser, at det er Middles, der bliver brugt over 40 procent af tiden, så der er ingen tvivl om, at Middles er hjertet i Cold Hawaii, siger Nikolaj Mortensen fra foreningen Save Middles.

Surfere er splittede

Den lokale surfklub i Thy "Surfklubben Nasa Cold Hawaii" er gået med på en kompromisløsning sammen med bygherren for vindmølleprojektet, GPP Vind.

Den går ud på, at den nærmeste mølle skal stoppes, når det er godt surfvejr.

Både GPP Vind og surferne skal dække det økonomiske tab, der kan komme, når møllen står stille. Det betyder brugerbetaling for surferne.

Det kompromis er ikke godt nok, mener surferne i den nystartede forening Save Middles.

Måske farvel til 0,5 mia. turistkroner

Foreningen Save Middles har selv udarbejdet en rapport, som opgør indtjeningen i Thisted Kommune fra surf-turister i området.

Hvis Middles ikke længere kan benyttes, vil det medføre et tab i turistindtægter i et spænd mellem 133 og 578 millioner kroner, lyder vurderingen.

Det kan sætte den positive udvikling i Cold Hawaii over styr.

- Bare gå ind og kig på ejendomspriserne i Klitmøller og omegn. De er jo eksploderet. Det er jo også noget, kommunen har glæde af, siger Nikolaj Mortensen.

Ifølge Thisteds borgmester Lene Kjelgaard (K) er beslutningen om møllerne ved Hanstholm Havn fortsat et resultat af en afvejning mellem mange hensyn.

- Og vi har som kommune absolut en interesse i, at Cold Hawaii er et stærkt brand, selvom vi sætter de her møller op. Men det er også en balance mellem, hvad vi også i øvrigt skal leve af her i området, siger hun.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk