Thulesen angriber S i Guldborgsund: De har svigtet

Brandærgerligt valg, siger Dansk Folkepartis formand: Men sådan er kommunalpolitik.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl på Christiansborg tirsdag aften, hvor han og resten af partitoppen fulgte kommunalvalget og var klar til at rådgive byrødderne. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Det gik ikke godt for Dansk Folkeparti i Guldborgsund - og det gik heller ikke godt på landsplan.

Fra begyndelsen så det ellers rigtig godt ud, da landets første valgresultat fra Læsø Kommune tikkede ind:

- Stor fremgang til Venstre. Og markant fremgang til Dansk Folkeparti på 13,2 procentpoint. De er nu oppe på 22,5 procent, lød det fra DR's valgvært Ask Rostrup omkring klokken 21 tirsdag aften.

Det fik Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, til lynhurtigt at gå på Twitter, hvor han glædede sig over fremgangen.

Men som aftenen skred frem, blegnede det hele. Dansk Folkeparti gik 1,3 procentpoint tilbage til en samlet tilslutning på 8,75 procent på landsplan og fik ingen af de borgmesterposter, som partiet havde håbet på. I 2009 fik partiet 10,1 procent af stemmerne.

Et enkelt sted synes jeg, de (Socialdemokratiet, red.) har svigtet, og det irriterer mig og ærgrer mig, og det er i Guldborgsund

Kristian Thulesen Dahl

- Det var brandærgerligt. Vores målsætning om at få indskrænket den forskel, der er mellem tilslutningen til folketingsvalg og kommunalvalg, blev ikke opfyldt. Vi har tabt 32 byrådsmedlemmer, og det er vi selvfølgelig ærgerlige over, men vi kommer videre og ser frem, siger Kristian Thulesen Dahl.

Flere forklaringer

Ved det seneste folketingsvalg i 2015 registrerede Dansk Folkeparti ellers markant fremgang og endte med en vælgertilslutning på 21,1 procent.

- Der er mange steder, hvor der er bykonger, som nærmest rydder bordet, og det er klart, at når der er enkeltpersoner, der nærmest får halvdelen af stemmerne, så skubber det os andre i baggrunden, os der ikke har fyrtårne:

- En anden forklaring er, at mange af de ting, Dansk Folkeparti står for, indvandring og at holde sammen på det her land, forbinder folk med folketingsarbejde og ikke arbejde i byråd. Det betyder, at flere støtter os til folketingsvalg, end når der er valg til kommunalbestyrelser, siger DF-formanden.

I forsommeren opfordrede Kristian Thulesen Dahl (DF) og S-formand Mette Frederiksen (S) deres respektive byrådsmedlemmer til i langt højere grad end før at indgå alliancer og derigennem skaffe politiske resultater sammen. Det kom efter at de to partier på en lang række områder havde stillet sig skulder ved skulder og i den grad udfordret regeringen.

Finansordfører René Christensen var spået gode muligheder for at få borgmesterposten i Guldborgsund, men det lykkedes ikke. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

DF-formanden vil dog ikke på baggrund af Dansk Folkepartis tilbagegang og manglende borgmesterposter konkludere, at sammensmeltningen var en fejl.

- Nej, det er afgørende at få åbnet nogle døre, så vi får flere partier, vi kan samarbejde med. Det øger sandsynligheden for, at vi kan få vores politik igennem. Og så vidt jeg kan se, er der flere steder, hvor vi laver konstitueringer med Socialdemokratiet:

- Hensigten med opfordringen var at åbne nogle døre, men om man går ind ad de døre er en lokal beslutning, og det har jeg hele tiden holdt fast i. For der er også meget, der handler om kemi mellem lokalpolitikere, der tæller. Vi kan ikke sidde på Christiansborg og dikterer sådan noget, vi kan kun åbne dørene og gøre det muligt at gå igennem den.

Langer ud efter S i Guldborgsund

Vil I stadig opfordre jeres lokale folk til at samarbejde med Socialdemokratiet?

- Min holdning er, at jo flere forskellige partier, man kan samarbejde med, jo større er sandsynligheden for, at vi får vores politik gennemført. Det gælder på Christiansborg og alle andre steder. Hvad det konkret udmønter sig i i den enkelte kommune er en lokal afgørelse.

Er du skuffet over, at Socialdemokraterne ikke har indgået flere alliancer med jer?

- Man skal ikke gå og være alt for skuffet i politik. Man skal se fremad og komme op på hesten igen. Et enkelt sted synes jeg, de har svigtet, og det irriterer mig og ærgrer mig, og det er i Guldborgsund, siger DF-formanden med henvisning til den kommune, hvor der var store forventninger til DF'eren og folketingspolitikeren René Christensen.

Han var tilsyneladende klar til at gøre socialdemokraten Bo Abildgaard til borgmester for at undgå, at den siddende John Brædder fra Guldborgsundlisten kunne fortsætte. Men René Christensen hørte aldrig fra Bo Abildgaard, selvom han sms'ede ham flere gange i løbet af aftenen.

- Der svigtede Socialdemokratiet i Guldborgsund, og det er ærgerligt. Men sådan er kommunalpolitik. Det har vi set før i kommunerne, at der indgås aftaler, som ikke altid bliver holdt. Det må vi tage til efterretning, siger Kristian Thulesen Dahl.

Thulesen: Ikke sort/hvidt

Søren Espersen har sagt, at der ikke en gang er et løst forhold mellem jer og Socialdemokratiet. Hvad mener du?

- Det er fuldstændig rigtigt. Det kunne man også have sagt i forgårs, før det her valg. Det har intet med valget at gøre. Vi har en bedre dialog med Socialdemokratiet for at have flere veje at gå i forhold til at få politisk indflydelse, men det er ikke af hensyn til Socialdemokratiet, at vi gøre det. Det er af hensyn til os selv.

- Det er ikke sort eller hvidt. Det er ikke sådan, at man enten har indgået et ægteskab, eller også er man langt væk fra hinanden. Man kan også bare godt have en rigtig god dialog og bruge den til at fremme ens muligheder, når chancen byder sig.

Men er det så lykkes efter hensigten med det her samarbejde?

- Ja, det må man sige. For det er primært en landspolitisk ting. Det er primært et spørgsmål om, hvorvidt vi på Christiansborg har bedre mulighed for indflydelse. Vi har den her dialog med Socialdemokratiet, der betyder, at regeringen er nødt til at lytte lidt mere til Dansk Folkeparti, så det har bragt os i en position som parti på landsplan, hvor vi har større mulighed for at påvirke tingene.

Men fortryder du, at I har brugt så meget krudt på samarbejde med Socialdemokratiet, når det ikke udmønter sig i mere?

- Det er for tidligt at konkludere, hvordan det bliver udmøntet lokalt. Det vil være meget forskelligt fra kommune til kommune. Det rigtige er at prøve at åbne nogle døre, siger Kristian Thulesen Dahl.