Tjek din kommune: Så meget har kommunerne brugt på at renovere og bygge nye skoler

Se, hvor meget din kommune har brugt på at renovere skoler og sammenlign med andre kommuner.

Der er meget stor forskel på, hvor mange penge landets 98 kommuner har brugt på at renovere og bygge nye skoler de seneste 10 år.

Det viser tal fra kommunernes regnskaber, som DR’s Undersøgende Databaseredaktion har hentet fra Danmarks Statistik.

Her viser de såkaldte anlægsudgifter, der dækker over udgifter til større renoveringer og byggeri, at Københavns Kommune har brugt ti gange så meget på kommunens skoler, som Skanderborg Kommune, der ligger i bunden af listen.

Fra 2007 til 2016 Har Københavns Kommune brugt cirka 7,3 mia. på at renovere og bygge skoler, hvilket svarer til næsten 150.000 kroner pr. seks til 16-årig i kommunen. Til sammenligning har Skanderborg Kommune brugt lige under 14.000 kroner per seks til 16-årig.

Forskelle afspejler behov og muligheder

Det kommer ikke bag på formanden for Kommunernes Landsforening, Martin Damm (A) at der er så store forskelle på kommunernes forbrug på området.

- Den forskel, der er, kan dels forklares med forskellige behov og forskellige muligheder. Nogle kommuner skabte en ny skolestruktur efter kommunalreformen, og så har de haft behov for at investere i det her området, siger KL-formanden og fortsætter:

- Så er der andre kommuner, som ikke har haft mulighed for at gøre det, og så kan man have haft nok så mange behov, men hvis ikke man kan betale regningen, kan det ikke lade sig gøre.

Ikke kun for syns skyld

Ifølge Per Anker Jensen, der er lektor på DTU med speciale i facility management, er det ikke kun for syns skyld, at kommunerne bør bruge penge på at renovere nedslidte skoler.

- Hvis man bruger pengene på at renovere skoler, vil vi få skoler, hvor eleverne trives bedre og derfor lærer mere. Og man vil få nogle forældre, som oplever skolerne som et langt bedre sted for deres børn at være. Det er vigtigt for, at vi får nogle dygtige børn og unge i vores samfund, siger han.

Ifølge Per Anker Jensen er der flere undersøgelser, som viser, at der er et vedligeholdelsesefterslæb på mange af landets skoler. Han kalder det derfor en god investering, at bruge pengene på at renovere eller bygge nye skoler.

Find din kommune

I kortet over artiklen, kan du se, hvor meget din kommune har brugt på at renovere og bygge på skoleområdet siden kommunalreformen i 2007.

Du kan også se, hvor på listen den ligger, når man sammenligner kommunerne.

I gennemsnit har de danske kommuner brugt cirka 50.000 kroner per seks til 16-årig på at renovere og opføre skoler i perioden 2007-2016.