Canisius, Farsahne, Kalstane og Azad stemmer ikke: Vi kender ikke reglerne

Det er meget få ikke-vestlige indvandrere, der stemmer til kommunalvalget. Det er ikke fordi, vi ikke vil, fortæller fire fra Tønder.

Farsahne Ershadi, Kalstane Muhammed, Azad Muhammed og Canisius Hittimani bor alle i Tønder Kommune. De synes, det er svært at klæde sig godt nok på til at stemme ved kommunalvalget. (Foto: Anette Johnsen © dr)

Når vi skal stemme til kommunalvalget den 21. november, er der en gruppe, der ikke kommer ned til stemmeurnerne.

Valget er vores
  • I serien ”Valget er vores” følger DR Syd repræsentanter fra de tre grupper, der stemte allermindst ved kommunalvalget i 2013.
  • De tre grupper er socialt udsatte, ikke-vestlige indvandrere og unge, der lige er flyttet hjemmefra.
  • Frem mod valget d. 21. november forsøger journalister fra DR Syd at finde ud af, hvad der skal til for, at de også får lyst til at stemme.
  • I denne artikel kan du møde fire indvandrere fra ikke-vestlige lande Tønder Kommune, der ikke har stemt til et kommunalvalg før.

Nogle af dem, der stemmer allermindst, er ikke-vestlige indvandrere. Ved det seneste kommunalvalg var stemmeprocenten for denne gruppe helt i bund - blandt andet i Tønder Kommune.

Farsahne Ershadi, Kalstane Muhammed, Azad Muhammed og Canisius Hittimani tilhører alle den gruppe. Canisius Hittimani er den eneste af dem, der har prøvet at stemme til et valg, selvom de har boet i Danmark i mere end tre år og derfor har ret til at stemme.

Og de er ikke et særsyn. Bare 42,5 procent af de stemmeberettigede indvandrere fra ikke-vestlige lande stemte ved kommunalvalget i 2013.

Det er markant lavere end gennemsnittet på 71,9 procent.

Canisius Hittimani kom hertil fra det borgerkrigshærgede Congo for 10 år siden. Men selvom han har boet her så længe, så vidste han faktisk ikke, at han måtte stemme ved kommunalvalget.

- Vi har ikke mange oplysninger om politikerne, og vi er mange udlændinge her i Sønderjylland. Det ville være godt, hvis kommunen kunne kontakte alle udlændinge og informere om, hvornår man skal stemme, siger han.

Kender ikke partierne

Men det er ikke kun manglende viden om reglerne, der holder de nye danskere fra at stemme.

Ægteparret Kalstane Muhammed og Azad Muhammed er kurdere. De flygtede fra Syrien til Tønder for fem år siden. I dag er Kalstane Muhammed ved at tage en 10. klasse, så hun kan uddanne sig til laborant. Azad Muhammed arbejder som svejser i Skærbæk.

Det er meget svært for de fire indvandrere at forstå kommunalpolitik.

De vil egentlig begge gerne stemme, men de synes ikke, de ved nok til at gøre det.

- Jeg vil gerne være med til vælge, hvilket parti der skal bestemme. Men jeg ved ikke særlig meget om politikerne i Tønder, siger Kalstane Muhanned.

De fortæller, at det er svært at sætte sig ind i på grund af sproget. Selvom de begge taler dansk er det en stor mundfuld at læse partiprogrammer og forstå politiske debatter.

- Derfor mangler jeg at lære mange af partierne at kende, siger Azad Muhammed.

Jeg tror, at et arbejde er en nøgle til det danske samfund. Hvis udlændinge får et job, så de er ligesom danskerne, siger hun.

Farsahne Ershadi

Det synes Farsahne Ershadi også. Hun kom til Tønder fra Iran for tre år siden, og hun oplever, at det politiske system i Danmark er fuldstændig anderledes, end det iranske.

- I Iran er der ikke et tæt forhold mellem borgere og kommunen, ligesom der er her i Danmark. I Danmark stoler borgerne og kommunen på hinanden, siger hun.

Klare ønsker til politikerne

Farsahne Ershadi vil gerne stemme på et tidspunkt, men det bliver ikke til dette kommunalvalg.

- Jeg er meget glad for, at jeg har stemmeret, men hvis man ønsker at tage stilling til, hvilken politiker man vil stemme på, så er man nødt til at forstå, hvad der foregår. Man skal kende systemet og kulturen, og derfor har jeg brug for lidt mere tid, siger hun.

Når hun føler sig klar til at stemme, håber hun, at hun kan være et forbillede for andre indvandrere.

- Hvis vi går ned og stemmer på nogle kandidater, og vi ser ændringer i kommunen, så tror jeg, at de andre indvandrere bliver opmuntrede og får lyst til at stemme næste gang, siger hun.

Hør hvorfor, de mener, at det er så vigtigt at få et arbejde.

Selvom ingen af de fire stemmer, så er det absolut ikke fordi, de mangler ønsker til politikerne. De fire er faktisk helt enige om, at et rigtigt arbejde er det højeste ønske.

Et fast arbejde betyder meget for selvværdet, mener Farsahne Ershadi, der lige har fået et job som undervisningsassistent i Løgumkloster.

- Man bliver uafhængig. Man bestemmer over sig selv. Jeg tror, at et arbejde er en nøgle til det danske samfund. Hvis udlændinge får et job, så de er ligesom danskerne, siger hun.

Det er Canisius Hittimani helt enig i. Han er ved at uddanne sig til SOSU-hjælper.

- Hvis man har et arbejde, kan man købe et hus og låne til en bil. Man kan også betale skat, og skatten hjælper jo også andre, der har brug for sygehuse og skoler, siger han.

Resultater og Kommuneportræt

Se alle resultater

Bliv klogere på Tønder