Tre af fire læger melder alt udsolgt

Andelen af læger, som ikke tager imod nye patienter, fortsætter med at stige i hovedstadsområdet.

Det kan vise sig yderst svært at få egen læge inden for kommunegrænsen i hovedstadsområdet. (Foto: © Mikkel møller Jørgensen, Scanpix)

Mangel på praktiserende læger er et af de problemer, som Region Hovedstadens nyvalgte politikere kommer til at kigge på efter regionsrådsvalget på tirsdag.

Alene fra august til oktober har yderligere syv hovedstads-læger nemlig lukket for patienttilgang. Dermed har tre ud af fire læger i hovedstadsområdet ikke plads til nye patienter. Det viser nye tal fra De Praktiserende Lægers Organisation.

Det problem kender de blandt andet til i Glostrup Kommune, hvor samtlige læger lige nu melder alt udsolgt. Borgmester John Engelhardt (V) så derfor gerne, at Region Hovedstaden tildelte kommunen flere ydernumre, så flere praktiserende læger kunne slå sig ned.

- De kan jo selv regne ud, hvor mange borgere vi er, og vi burde have flere numre, end vi har i dag. Det er ærgerligt, for vi vil gerne servicere vores borgere i Glostrup med læger, der bor i Glostrup, siger John Engelhardt.

Andel af læger der har lukket for patienttilgang (i pct.)

Medlem af regionsrådet Hanne Andersen (S) og formand for det udvalg, som uddeler ydernumrene, forklarer, at man indtil videre i år har udvidet kapaciteten i Region Hovedstaden med 13 ydernumre.

Hun medgiver dog, at det kan være, at man er nødt til at genoverveje det grundlag, som ydernumrene tildeles efter.

- Det vil være en god ide, at vi får kigget på antallet af borgere og ydernumre. For der kan være noget der, som vi ikke har fået analyseret godt nok, siger Hanna Andersen, der dog også peger på en regionsklinik med mange praktiserende læger, som en mulig løsning.

Flere ydernumre løser ikke problemet

Problemet med lægemangel kan da heller ikke løses alene ved, at regionen uddeler flere ydernumre. Det mener Karin Zimmer, som er formand for De Praktiserende Lægers Organisation i Hovedstaden.

- Det hjælper ikke at øge kapaciteten, hvis ikke der er nogen læger til at tage opgaven, forklarer Karen Zimmer.

Hun peger på, at der i øjeblikket er stor mangel på praktiserende læger, og at det derfor handler om at få flere læger til at vælge den vej.

I Vallensbæk Kommune, hvor alle praktiserende læger har lukket for patienttilgang, nikker borgmester Henrik Rasmussen (K) genkendende til Karin Zimmers udmelding. Borgmesteren står nemlig med et ledigt ydernummer, som han ikke kan besætte.

- Det er ikke nok bare at sikre sig, at der er nok ydernumre, vi må også sikre os, at der er læger, som søger ydernumrene, og det er et problem for os lige nu, forklarer han.