Unge mænd stemmer mindre end unge kvinder

De unge kvinder uddanner sig bedre og etablerer sig hurtigere end de unge mænd - og det har indflydelse på valgdeltagelsen, siger valgforsker.

Hvis mændene ender med at blive på sofaen, bliver det kvinderne, der bestemmer, hvordan politikken skal føres, siger valgforsker Kasper Møller Hansen. (Foto: Simon Læssøe © Scanpix)

Når krydset skal sættes til kommunalvalget den 21. november, vil de unge kvinder formentlig fylde mere i køen til stemmeboksen end de unge mænd.

De unge mænd bliver nemlig oftere hjemme i sofaen, når der er valg i Danmark. Ved seneste kommunalvalg stemte de unge kvinder mellem syv og otte procentpoint mere end de unge mænd mellem 18 og 29 år.

Hvis mændene ender med at blive på sofaen, er det jo kvinderne, der bestemmer, hvordan politikken skal føres.

Kasper Møller Hansen, valgforsker

Det handler blandt andet om de unge kvinders massive indtog på de videregående uddannelser, fortæller professor i statskundskab og valgforsker, Kasper Møller Hansen.

- De unge kvinder uddanner sig i dag bedre og hurtigere, og så etablerer de sig hurtigere. Det betyder, at kvinderne hele tiden er tre-fire år foran de unge mænd i forhold til det at stemme, siger han.

De unge kvinders generelle uddannelsesniveau og dominans på universiteterne er ifølge valgforskeren en af de primære forklaringer på, at de unge kvinder i dag stemmer mere end de unge mænd.

Kvinderne møder kommunen tidligere

Faktisk er forskellen mellem mænd og kvinder så stor, at der ved seneste kommunalvalg var 114.000 flere kvinder end mænd, der satte kryds. Det handler dog ikke om, at mændene interesserer sig mindre for politik og valg end kvinderne, siger valgforskeren.

- Når vi spørger ind til den politiske interesse mellem mænd og kvinder, er der ikke den store forskel. Det handler i høj grad om, at kvinderne generelt kommer hurtigere i gang med livet, siger Kasper Møller Hansen.

Han forklarer, at det betyder, at kvinderne møder hurtigere kommunen i det daglige, fordi de kommer i kontakt med daginstitutioner, sundhedsplejersker og de institutioner, man møder, når man etablerer sig som familie.

Pilen peger på de unge mænd

Valgforskeren forklarer, at forskellen i de unge mænd og kvinders valgdeltagelse er kommet over ganske få valg.

Han pointerer, at hvis ikke nutidens unge mænd formår at indhente kvinderne, når de bliver ældre, er risikoen, at den samlede forskel mellem mænds og kvinder deltagelse vil blive større, når de nye generationer langsomt erstatter de gamle.

Derfor mener valgforskeren, at pilen peger på, at mændene skal komme ned i stemmeboksen, hvis de nu og fremover vil have indflydelse på, hvad der sker politisk.

- Hvis mændene ender med at blive på sofaen, ved vi godt, hvem der bestemmer, hvor skabet skal stå - og så er det jo kvinderne, der bestemmer, hvordan politikken skal føres, siger Kasper Møller Hansen.

Hvad skal du stemme? Tag kandidattesten her.

Er du i tvivl om, hvorfor kommunalvalget er vigtigt? Stil dine spørgsmål til DR's politiske analytiker, der svarer på dr.dk kl. 15.00