Unge politikere får bad i sengen i virtual reality: Det er forfærdeligt

Nogle af kommunalvalgets yngste kandidater konfronteres med de ældres problemstillinger.

Gratis psykologhjælp til unge og bedre folkeskole, kollektiv trafik og uddannelsesvejledning.

Det er mærkesager blandt fire 18-19-årige politikere, som stiller op til kommunalvalget på tirsdag, mens ældreplejen ligger noget længere fra deres politiske fokus og aldersgruppe.

Men det gør stort indtryk, da de bliver udsat for en etagevask i sengen - et scenarie, som er hverdag for ældre, der modtager hjemmehjælp.

- Det er ikke en måde at afslutte sit liv på. Det er forfærdeligt, siger 18-årige Gustav Have, som stiller op for Venstre i Sorø Kommune, da han tager VR-brillerne af.

I virtual reality-videoen får 71-årige Gerda Kristensen besøg af hjemmehjælpen.

Men det er en anden hjælper end normalt, og selv om Gerda gentagne gange trygler om et bad, må hun nøjes med at blive vasket med en klud i sengen.

Det er nemlig først næste dag, at der er afsat tid til et rigtigt bad.

I sidste ende fører det til, at hovedpersonen føler sig nødsaget til at aflyse at mødes med sit barnebarn.

Virtual reality-filmen er lidt af en øjenåbner for de fire unge kommunalvalgsdebutanter.

- Nu er der forhåbentlig mange år til, vi er i den situation, men på en måde var det fedt at kunne sætte sig ind i det, for det er noget, som vi taler meget om, altså at løfte velfærden for ældre, siger 19-årige Johan Müller, som opstiller hos Socialdemokratiet i Ballerup.

- Jeg har ikke rigtig kunne sætte mig ind i det endnu. Men det skal undersøges, for det skal også være bedre, konstaterer Sofia Katrine Rosenvinge på 18 år, som er på stemmesedlen i Furesø for Liberal Alliance.

Problemstillingen har været i medierne før, men muligheden for at se det med pensionistens øjne giver det - ifølge de unge - en ekstra dimension.

- Man blev trukket utroligt meget ind i det, og man kunne virkelig relatere. Når det bare bliver skrift, så kan der hurtigt ske en eller anden distance fra læseren til det, der er skrevet, siger 19-årige Xenia Pernio, som opstiller for SF i Kerteminde.

Hvis du vil se, om virtual reality-videoen også gør indtryk på dig, kan du afspille den herunder (kræver VR-briller), eller trykke her (kræver ikke VR-briller).

Videoen er indspillet med skuespillere, der har fået relevant faglig sparring.

Der bliver flere og flere ældre, og det sætter kommunerne under pres i forhold til, hvordan ældreplejen skal være i fremtiden. Det diskuterer en række kandidater til kommunalvalget i morgen aften i Demokratiets Aften på DR1. Det er kl. 21.15.