Valgets laveste opbakning: Socialdemokrat på Syddjurs fravalgte præsidentvalgkamp

Mindre end hver 20. borger i Syddjurs stemte på den nyvalgte borgmester.

Socialdemokraternes Ole Bollesen er ny borgmester på Syddjurs efter 1. januar. Han er den borgmester, der får posten med lavest personlig opbakning.

Til nytår sætter 98 borgmestre sig til rette bag skrivebordet i kommunerne for at tage fat på fire års politisk arbejde. Ofte beskrives de som bykonger, der har høstet stemmerne til partiet og sikret et flertal til sit parti i kommunen.

Det gælder i Frederikshavn, hvor socialdemokraten Birgit S. Hansen med 42,8 procent af alle afgivne stemmer, har sikret sit parti et absolut flertal. Det gælder også de Konservatives Hans Toft fra Gentofte og Michael Ziegler fra Gentofte, der begge fik mere end hver tredje stemme.

Men i den modsatte lejr finder vi socialdemokraten Ole Bollesen, der er nyvalgt borgmester i den lille Syddjurs Kommune med godt 42.000 indbyggere. Han fik mindre end hver 20. stemme - helt nøjagtigt 4,4 procent af stemmerne

. Alligevel er han tilfreds med valget, hvor Socialdemokraterne sammen med venstrefløjen har sikret sig flertallet.

Han vidste dog ikke, at han var den borgmester med relativt færrest stemmer.

- Nej, men jeg ved jo godt, at mit stemmetal ikke er så højt, siger han som reaktion.

Ingen præsidentvalgkamp på Syddjurs

Men i modsætning til de større byer, hvor spidskandidater som socialdemokraternes Jacob Bundsgaard (Aarhus), Frank Jensen (København) og de Konservatives Hans Toft (Gentofte) er blevet kørt i stilling og er blevet billedet på partiet, så har strategien på Syddjurs været en anden, forklarer Ole Bollesen.

- Vi har jo lagt en helt bevidst strategi i vores gruppe. Vores ide var at lave et generationsskifte, og derfor lavede vi en bred valgkamp - også økonomisk - hvor vi satsede på vores almindelige kandidater, siger han.

Derfor er det heller ikke Ole Bollesen, der har deltaget i de lokale paneldebatter. Det er i stedet det nykårede borgmesterpartis lokale kandidater, mens han har holdt sig i baggrunden, trods sin placering som nummer et på listen.

- Vi har valgt ikke at lave en præsidentvalgkamp, som de fleste partier gør. Vi har fået flere mandater, end vi ellers ville have fået. Og det er lidt interessant på langt sigt, at det kan betale sig at satse på de lokale kandidater i en landkommune, siger han og tilføjer:

- Det er lige præcis det, der gør, at de lokale kandidater får 450 stemmer i stedet for 100, som mange af de andre partiers kandidater får.

For meget fokus på spidskandidater

Hører jeg dig sige, at der er for meget fokus på spidskandidaterne til kommunalvalget?

- Ja, det hører du. Jeg mener helt klart, at det her beviser, at en præsidentvalgkamp kan være fint, men hvis du vil nærdemokrati, lokal indflydelse og borgerinddragelse, så er du nødt til at satse lokalt.

Flest stemmer på Syddjurs fik den nu væltede borgmester Claus Vistoft fra Venstre. Han fik tre gange så mange stemmer som Ole Bollesen.

Føler du, at du har vælgernes opbakning, når så relativt få har sat sit kryds ud for dig?

- Ja, det gør jeg, fordi vi har otte mandater bag os, og de folk, vi har fået valgt ind, bakker mig op. Vi har ikke præsidentvalg i Danmark, det har vi aldrig haft, og det er en misforståelse, at man udelukkende skal satse på spidskandidat. Slet ikke i et landområde. Jeg kan sagtens forstå det i en by som Aarhus og København, men ikke i et landområde, hvor det er så vigtigt at have nogen lokale valgt ind.