Valgforskerens bud: Sådan får politikerne din stemme

Stemmer du som mor, eller går du op i ældrepleje? Så har politikerne gode chancer for at snuppe din stemme til kommunalvalget.

Mange kandidater bejler til vælgerne i dagene op til kommunalvalget - men hvordan får de fat i din stemme? (Foto: Mine Suurballe)

9.556 kandidater over hele landet kæmper lige nu om at få en plads i et byråd. Valget falder på en del af dem den 21. november, hvor Danmark skal til stemmeurnerne til kommunal- og regionsrådsvalg.

Ifølge valgforsker Ulrik Kjær fra Syddansk Universitet er det i gennemsnit 100 kandidater per kommune. Men hvordan skiller man sig så ud og får fat i de eftertragtede stemmer?

Det har valgforskeren ni bud på. Først og fremmest handler det om at blive hørt i medierne - og gerne i levende billeder. Men det er også vigtigt at se vælgerne i øjnene ude i den virkelige verden, fortæller Ulrik Kjær.

- Kom til et vælgermøde. Nogle at vælgermøderne er mest for folk, der har taget stilling til, hvor krydset skal sættes, men der er også folk, som endnu ikke har besluttet sig. Du kan også stemme dørklokker eller andet, men vigtigst af alt er, at du kommer ud og møder vælgerne ansigt til ansigt, siger han.

Det råd tager byrådskandidat Lene Baggesø Fruerboel, som stiller op i Tønder for Dansk Folkeparti, til sig.

- Jeg er ny tilflytter i det område, jeg opstiller i. Så for mig er det vigtigt at komme ud og høre, hvad folk har at sige. Jeg tror, at meninger er til for at blive rykket ved i vist omfang. Og det opnår man kun gennem en dialog med dem, der skal stemme på én, fortæller hun.

Vær ung med de unge

De unge vælgere er én af de sværeste grupper at få ned i stemmeboksen. Ét sted, de til gengæld tilbringer masser af tid, er på de sociale medier. Hvis du vil ud til de mange unge vælgere, skal du også være til stede på Facebook, Youtube, Snapchat og Instagram, lyder rådet fra valgforsker Ulrik Kjær.

Men selvom man selv er ung, kan det godt være svært at fange vælgerne. Det oplever den 18-årige byrådskandidat Anders Oxenvad, der stiller op for SF i Esbjerg.

- Jeg fokuserer på nogle sager, som de unge kan bakke op om. Min største udfordring er de ældre vælgere. Jeg har stået på gågaden og delt flyers ud, hvor de ældre vælgere siger til mig, at jeg ikke burde kunne stille op, før jeg er fyldt 30, fordi jeg ikke har nok livs- og erhvervserfaring, siger han.

Stå ved den, du er

Når der er så mange kandidater at vælge imellem, bliver man nødt til at skille sig ud, mener valgforsker Ulrik Kjær. Det kan for eksempel være ved at vælge den helt rigtige kernesag i sin kampagne.

- Vælgerne lægger vægt på de tunge velfærdsområder som ældepleje, folkeskole og daginstitutioner, men mange stemmer også ud fra en enkeltsag. Så hvis man kan finde en sag, man virkelig brænder for, så er der ikke en skole- eller vejlukning der er for lille, fordi det også siger noget om, hvem man ellers er som kandidat, forklarer han.

Hvis man først har givet vælgeren et indtryk af, hvad man står for, så skal man stå ved det. Det er det vigtigste for byrådskandidat Ejler Skjerning fra Fælleslisten, som stiller op i Sønderborg.

- Hvis du skal være troværdig, skal du stå ved den, du er. Du skal sige, hvad du gør, og gøre hvad du siger. Jeg har stor respekt for dem, der stemmer, og de skal vide, at jeg er den samme før, mens og efter, de har sat deres kryds, fastslår han.

Top 9 - Sådan vinder du valget (Foto: Mine Suurballe)