Valgvideoer blev virale hits men gav få stemmer

Henrik Nielsen (K) fra Svendborg fik færre stemmer end sidst, selv om hans musikvideo gik landet rundt.

De Konservatives viceborgmester Henrik Nielsen fik færre stemmer i Svendborg end ved sidste valg trods sin populære valgvideo. (Foto: Katrine Becher Damkjær © Katrine Becher Damkjær © kada@fyens.dk)

Svendborgs konservative viceborgmester, Henrik Nielsen, er blevet landskendt ved at bruge en musikvideo i sin valgkamp. Sammen med hustruen Mette forsøgte han at høste stemmer til ørehængeren 'Despacito'.

Adskillige andre kandidater til kommunalvalget landet over har forsøgt sig med lignende musikvideoer, men det er ikke ensbetydende med, at det har givet ekstra stemmer.

Ved valget for fire år siden fik Henrik Nielsen 2215 personlige stemmer, mens han forleden opnåede 1836 stemmer. Altså en nedgang på knap 400 stemmer på trods af at hans video er blevet et viralt hit.

Et sjovt familieprojekt

Samme billede gør sig gældende for byrådsmedlem Sune Raunkjær, der stillede op for Venstre i Halsnæs. Med 381 personlige stemmer fik han 200 færre stemmer forleden end for fire år siden.

Han havde også valgt at promovere sig med en video brygget på 'Despacito'.

- Det er svært at sige, hvad det har betydet. Jeg har ikke haft noget godt personligt valg. Måske det er fordi jeg synger så dårligt, siger Sune Raunkjær, som understreger, at det er sagt med et glimt i øjet.

Han har set det som et sjovt familieprojekt og pointerer, at det er svært at måle betydningen af videoen. Men det har givet ham noget opmærksomhed og genkendelighed hos vælgerne.

- Jeg tænker, det har gavnet mig. Teksten har noget substans og fortæller, hvad jeg står for. Det er en hårfin balance at lavet noget, der kommunikerer, hvem du er. Man skal kunne genkende personen bag, siger Sune Raunkjær, der allerede har fået masser af input fra familien til et nyt projekt om fire år.

Humor er vigtigt

Lisbeth Lauritsen er genvalgt byrådsmedlem for Socialdemokratiet i Aalborg. Hun fik 807 personlige stemmer forleden og er gået knap 300 stemmer frem.

Under valgkampen har det frivillige hold bag Lisbeth Lauritsen lavet en sang, hvor de både får nævnt, at Lisbeth rimer på udslæt og tandsæt – og hvor de hiver noget af den kritisk frem, som Lisbeth Lauritsen har fået på sociale medier.

- Jeg tror, det gør en forskel. Vi er nødt til at gøre noget for at skille os ud som politikere. Jeg har generelt haft meget humor med ind i valgkampen. Det er en hård periode, og jeg tror på, at humor er med til at holde gejsten oppe, siger Lisbeth Lauritsen.

Hun havde stor succes med en valgsang ved sidste kommunalvalg, hvor den bl.a. blev vist i TV2's program Natholdet. Derfor lå det lige for at gentage succesen.

- Reaktionerne har været, at de synes, det var sjovt – udover dem, der altid er sure. Når man stiller sig selv frem, får man altid noget kritik, og der vil være folk, der er sure, uanset hvad jeg skriver.

- Min stil er at have humor med i valgkampen såvel som efterfølgende – jeg er kæk på sociale medier såvel som i byrådssalen. Det er med til at vise, hvem jeg er, med til at få noget personligt frem. Jeg vil ikke være en stiv politikertype, og det tror jeg er vigtigt, når vi kæmper med politikerlede, siger Lisbeth Lauritsen.